Utvecklingsinspiration för dig som arbetar i förskolan
Vi gör olika - undervisning om mångfald och undervisning i förskolan

Vi gör olika - undervisning om mångfald och undervisning i förskolan

Låt oss fira med nya boken Vi gör olika!

Aisha Lundgren Aslla och Franziska Forssander har prisats med Ulla-Britta Bruuns stipendium. Nu kan vi alla ta del och inspireras av deras nytänkande mångfaldsarbete! Vi gör olika - undervisning om mångfald och demokrati i förskolan, är årets första nyhet på Lärarförlaget.

Boken tar sin utgångspunkt i våra högtider och firanden. Vad gör vi lika och vad gör vi olika?

Det här är en bok som smakar, doftar, leker och utforskar den mångfald av högtider och firanden som finns i olika delar av världen – och här i Sverige. Den är full av praktiska exempel som relaterar till såväl forskning som våra styrdokument.

När vi får lära mer om olika kulturers fester och firanden och själva prova på, blir det okända inte konstigt - låt oss lära  genom demokrati, inte bara om demokrati.

Varsamt och nyfiket

Varsamt och nyfiket - vägen till hållbar utveckling i förskolan

Fler perspektiv på hållbar utveckling

"Bokens resa tar oss mellan olika hållplatser såsom relationella värden, ekonomiska aspekter och ekologiska perspektiv. Författarnas olika ingångar i ämnet bildar tillsammans en helhet som beskriver verksamhetsnära arbetssätt som får mig inspirerad till att starta nya projekt som innefattar nya arbetssätt. Ett flertal levande projekt finns beskrivna i boken, här blir jag bjuden på bilder som inspirerar och matriser och tankekartor som får mig att vilja ta mig an utmaningen med Hållbar Utveckling omedelbart."
Caroline Moberg, pedagogista och biträdande rektor

Det är Erika Wallin, förskolläraren, utvecklingsledare och Lärarfortbildnings uppskattade fortbildare som är redaktör för antologin Varsamt & Nyfiket - vägen till hållbar utveckling i förskolan. Tillsammans med sina medförfattare ger hon dig en mängd olika perspektiv på frågan om hållbar utveckling. Det handlar inte bara om det ekologiska utan författarna tittar också nyfiket på ämnet ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv. 

Pedagogisk miljö i tanke och handling

Nya Pedagogisk miljö i tanke och handling är här!

Samtliga kapitel har setts över med tanke på aktuella styrdokument och ny forskning. Fyra kapitel är helt nyskrivna. En antologi med 16 namnkunniga forskare och förskollärare med Linda Linder som redaktör. En bok som inte bara ska läsas en gång. Den ska bläddras i om och om igen. Bli nött, sliten och älskad. Precis som den första versionen som kom ut 2016. Det här är boken som bara måste finnas i din bokhylla. 

Beställ boken här>>

NYHET! Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta

Förskollärarna Emilia Larsson Samoladas och Moa Bäversten från Västerås brinner för barns språkutveckling i allmänhet och för de yngsta i synnerhet. I nya boken Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta så delar de generöst med sig av sina uppfinningsrika idéer. De har fått Skapande Pedagogiks stipendium Förskolans språkmiljö för sitt arbetssätt, väl grundat i teori och forskning. 

"Författarna bjuder på många konkreta och inspirerande exempel på språkrika miljöer. Boken hjälper dig att förstå din roll som språklig förebild och ger dig många redskap hur du kan utveckla språkstimulerande samspelssituationer med barnen. Jag rekommenderar varmt alla inom förskolan att läsa Språkrika lärmiljöer. Boken är lättläst, konkret och väl förankrad i teorin." 
Pernilla Unevik

Den röda tråden

Lena Edlund lyfter fram den röda tråden

Förskolan ska stå för kontinuitet och progression i barns utveckling. Det står i läroplanen – men hur gör man rent konkret?

Lena Edlund har 30 års erfarenhet av arbete i förskolan och är författare till bland annat De yngsta barnen och läroplanen. I den här antologin samlar hon elva förskollärare och forskare, som alla bidrar med sina erfarenheter om hur förskolan kan bidra till progression i lärandet och till en bra start för alla barns utbildning.

Läs mer och köp Den röda tråden – om progression och likvärdighet i förskolan här>>

Katinka Vikingsen

Färgstarkt om rummen och materialen

Katinka Vikingsens bok Rum för lärande kom ut i augusti 2020 och blev en omedelbar succé. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter som förskollärare, pedagogista och förskoleutvecklare. Vi på förlaget får ofta höra om förskolor och arbetslag som fått inspiration och skaparlust av denna glädjefyllda bok.