Utvecklingsinspiration för dig som arbetar i förskolan
Varsamt och nyfiket

Nyhet på väg - med fler perspektiv på hållbar utveckling

Nu är den på väg till tryckeriet. Vår nya bok om hållbarhet i förskolan. Det är Erika Wallin, förskolläraren, utvecklingsledare och Lärarfortbildnings uppskattade fortbildare som tillsammans med sina medförfattare ger dig en mängd olika perspektiv på frågan om hållbar utveckling. Det handlar inte bara om det ekologiska utan författarna tittar också nyfiket på ämnet ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv. 

Den här boken ser vi verkligen fram emot. Den släpps den 12 november, men du kan förhandsboka den hos oss redan nu. 

Pedagogisk miljö i tanke och handling

Nya Pedagogisk miljö i tanke och handling är här!

Samtliga kapitel har setts över med tanke på aktuella styrdokument och ny forskning. Fyra kapitel är helt nyskrivna. En antologi med 16 namnkunniga forskare och förskollärare med Linda Linder som redaktör. En bok som inte bara ska läsas en gång. Den ska bläddras i om och om igen. Bli nött, sliten och älskad. Precis som den första versionen som kom ut 2016. Det här är boken som bara måste finnas i din bokhylla. 

Beställ boken här>>

Förskolans rikskonferen

Ta chansen att lyssna och inspireras av flera av våra författare på Förskolans rikskonferens i höst

Vi vill tipsa om att det finns en fantastisk möjlighet att lyssna på flera av våra författare live i höst. Det är Lena Edlund, Anna Lund och Erika Gudmundsson Olsson som, tillsammans med andra välkända profiler som Susanne Kjällander och Ann S. Pihlgren, föreläser på Förskolans rikskonferens. Riktigt roligt!

Konferensprogrammet tar sin utgångspunkt i vår redan mycket uppskattade bok Den röda tråden – om progression och likvärdighet i förskolan. Konferensen, precis som boken, ger många olika perspektiv på hur vi skapar, håller kvar och följer den röda tråden för kontinuitet, likvärdighet och progression.

Läs mer om Förskolans rikskonferens 2021 här>>

Läs mer om boken Den röda tråden - om progression och likvärdighet i förskolan här>>

NYHET! Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta

Förskollärarna Emilia Larsson Samoladas och Moa Bäversten från Västerås brinner för barns språkutveckling i allmänhet och för de yngsta i synnerhet. I nya boken Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta så delar de generöst med sig av sina uppfinningsrika idéer. De har fått Skapande Pedagogiks stipendium Förskolans språkmiljö för sitt arbetssätt, väl grundat i teori och forskning. 

"Författarna bjuder på många konkreta och inspirerande exempel på språkrika miljöer. Boken hjälper dig att förstå din roll som språklig förebild och ger dig många redskap hur du kan utveckla språkstimulerande samspelssituationer med barnen. Jag rekommenderar varmt alla inom förskolan att läsa Språkrika lärmiljöer. Boken är lättläst, konkret och väl förankrad i teorin." 
Pernilla Unevik

Den röda tråden

Lena Edlund lyfter fram den röda tråden

Förskolan ska stå för kontinuitet och progression i barns utveckling. Det står i läroplanen – men hur gör man rent konkret?

Lena Edlund har 30 års erfarenhet av arbete i förskolan och är författare till bland annat De yngsta barnen och läroplanen. I den här antologin samlar hon elva förskollärare och forskare, som alla bidrar med sina erfarenheter om hur förskolan kan bidra till progression i lärandet och till en bra start för alla barns utbildning.

Läs mer och köp Den röda tråden – om progression och likvärdighet i förskolan här>>

Katinka Vikingsen

Färgstarkt om rummen och materialen

Katinka Vikingsens bok Rum för lärande kom ut i augusti 2020 och blev en omedelbar succé. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter som förskollärare, pedagogista och förskoleutvecklare. Vi på förlaget får ofta höra om förskolor och arbetslag som fått inspiration och skaparlust av denna glädjefyllda bok.