Nyhet 2023

Ett briljant bokpaket!

Nu lanserar vi "Ett briljant bokpaket" - ett bokpaket med riktigt bra, nya böcker som sätter fart på det kollegiala lärandet.

Här hittar du böcker som utmanar, inspirerar, breddar perspektiven och löser problem i vardagen. Kort sagt: otroligt mycket samlad kunskap för dig och dina medarbetare. Kunskap som kan göra stor skillnad.

En unik möjlighet att köpa fyra nya och högkvalitativa böcker för endast 880 kr. (Värde 1 100 kr.) Frakt tillkommer. Läs mer >>

 

Nyhet i april: Det hållbara arbetslaget

Stress, personalbrist och personalrörlighet - det är problem som många förskolor brottas med. Risken är stor att detta påverkar arbetsglädjen. Så vad kan vi göra åt problemen? 

Hälsocoachen, med bred erfarenhet från förskolan, Camilla Vahlberg, har med ambitionen att öka arbetsglädje samlat konkreta redskap som möjliggör både utveckling av hälsa och kvalitet i professionsutövandet hos arbetslag, team och individ på förskolan. Nyckelorden är samspelskompetens och självledarskap. Läs mer om boken Det hållbara arbetslaget här >>

Nytt webbinar: Självledarskap och samspel i arbetslaget

Vi har bjudit in Camilla Vahlberg, som är aktuell med boken Det hållbara arbetslaget - Samspel och självledarskap i förskolan, för att ställa ett par frågor om hur vi kan öka arbetsglädjen på jobbet genom att träna bl a på vår samspelskompetens.

  • Vad innebär självledararskap i förskolan?
  • Hur blir vårt arbetslag hållbart?
  • Hur kan vi utveckla vår samspelskompetens?

Är du också nyfiken på svaren så vill vi tipsa om vårt kostnadsfria webbinar den 15 juni kl 15. 00. Passar inte tiden så anmäl dig ändå så får du en länk då du kan kika på webbinaret på en tid som passar dig. Läs mer och anmäl dig här>>

NYHET: Språkutveckling på gång!

Barnspråksforskaren Ann Nordberg som är verksam på Göteborgs universitet, är aktuell med en ny viktig, kortfattad och lättläst bok som är skriven för att ge dina språkliga möten med barn ännu mer kraft och energi. Boken visar enkla och tydliga arbetssätt som vi utifrån forskning vet fungerar språkutvecklande. 

Boken vänder sig till dig som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Läs mer om Språkutveckling på gång! Möten som får barns språk att växa>>

Att lära av andra och lära tillsammans är både kul och hållbart

Att använda boken som bas för individuell kompetensutveckling är sedan länge både uppskattat, kostnadseffektivt och hållbart ur ett lärande- och förbättringsperspektiv. Men varför inte maximera effekten genom att läsa och reflektera tillsammans?

När vi lär, inspireras, tänker och reflekterar tillsammans - det är då vi framkallar den där extra kraften och energin i förbättringsarbetet. 

Att svara på frågor kräver att vi tänker och vi måste tänka för att lära oss. Därför är bokcirkeln genialisk. Här är två böcker där du kan ladda ner material inför start av bokcirkel på din arbetplats.

Språkutveckling på gång

Det hållbara arbetslaget

Hållbara förändringsprocesser äger vi tillsammans

En helt ny bok om förändringsprocesser i förskolan är något att se fram emot i sommar. Det är rektorn Therés Åkerblom som tillsammans med förskolläraren och utvecklingsledaren Maria Elbrand, även känd under namnet Den förundrade på Instagram, som tillsammans skrivit boken.

Och den handlar just om att driva förändringsprocesserna tillsammans. För att kontinuerligt utveckla både sig själv och verksamheten är en självklarhet för de flesta. Men det är en konst att göra det tillsammans så att alla känner sig delaktiga, engagerade och tar ansvar för förändringsprocessen. Det är det den här boken handlar om. 

En bok full med energi, exempel och reflektioner som du inte vill missa. Förhandsboka den här!>>

Toppbetyg för Marie Erikssons nya bok: Språkets alla möjligheter

Betyg 5 - Briljant! 
BTJ-häftet nr 9, 2023

Hon är tillbaka, Marie Eriksson, en av Lärarförlagets mest uppskattade författare genom åren. Med böcker som Barnbokens magi, Med luppen på verksamheten, Naturvetenskap och matematik samt Musik i förskolan har hon nått mängder av läsare genom åren. Den här gången är det paletten av verktyg för att lyckas med språkutvecklingen som hon tar sig an. Språkets alla möjligheter är bokens namn och den skvallrar också om mångfalden av arbetssätt som vi använder idag. Vad kan vi lära av varandra här? En bok som tar barnens språkande på största allvar. 
Läs mer och beställ boken här >>

Äntligen: Riskfylld lek och undervisning av Suzanne Axelsson

Betyg 5 - Briljant! 
BTJ-häftet nr 8, 2023

Det här är en av 2023 års mest spännande nyheter. En sån bok som du måste ha!

Vi har inte sällan både känslor och värderingar kring det här med risker. Men barn behöver testa sina förmågor för att förstå vad de kan och vad de behöver lära sig och öva på. Att ta en risk kan vara att utvecklas.

I boken utforskar Suzanne Axelsson lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv. Hon presenterar vad forskningen säger om riskfylld lek och hur leken ser ut i olika kulturer och länder. Läs mer och beställ boken här >>

Nyhet: Hitta balansen i ditt ledarskap

Betyg 4 - Mycket bra! 
BTJ-häftet nr 2, 2023

Anna Lund har fått mycket uppmärksamhet för sina insatser som chef och ledare varit nominerad i bl a Årets rektor och Årets hjälte samt fick 2021 ett hedersomnämnande inom ramen för Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2021. 

Hon är ung, framgångsrik och tvekar inte att tänka utanför boxen. I sitt arbete som rektor har hon hittat receptet på balans mellan arbetsorganisation och utvecklingsorganisation. Denna ekvation är svår och kan leda till att man lyckas bättre med det ena eller det andra. I Anna Lunds bok Att leda en lärande förskola kan du läsa mer om detta men också om hur du kan utvecklas som ledare.

 Anna är också aktuell med en 3-dagars kurs hos Lärarfortbildning. Läs mer om kursen och anmäl dig. (Boken ingår i kursavgiften.)

De yngsta och värdegrunden gör triologin komplett

Lena Edlund är aktuell med en ny bok i triologin om de yngsta barnen: De yngsta barnen och värdegrunden.
I arbetet med värdegrunden är det t ex viktigt att ha en lyhördhet för barnets känslor, såväl positiva som negativa. Alla känslor behöver accepteras, respekteras och bekräftas. För att ge god omsorg krävs uppmärksamhet och närvaro för att säkerställa att barnen inte skadar sig och att de får sina fysiska behov tillfredsställda. Men det handlar också om att vara emotionellt närvarande och värna om skratt och glädje.
Vill du att Lena Edlund kommer och föreläser hos er?
Du vet väl att du genom Lärarfortbildning kan boka en föreläsning eller hel fortbildningsdag med fokus på förskolans yngsta? Läs mer här >>
Karin Rönnerman och Ann Nordberg

Karin Rönnerman och Ann Nordberg

Ny modell för att utveckla språkstödet på vetenskaplig grund, mitt i vardagen!

För att kunna stödja barns språkutveckling på bästa sätt behöver man som pedagog bli medveten om vilka insatser som gör störst skillnad och vad man kan förbättra.

Här har de två forskarna Karin Rönnerman och Ann Nordberg, i nära samarbete med två förskolor, tagit fram ett praktiskt verktyg som arbetslagen har använt för att utveckla ett språkstödjande arbetssätt genom aktionsforskning. Det är anpassat för att kunna användas i förskolor runt om i Sverige.

Lär dig hur du använder ELSA-modellen i den nya boken Språkstöd i förskolan genom aktionsforskning!

Se filmen ...

Känns det komplicerat att undervisa om mångfald och demokrati?

”Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald. Kännedom om olika levnadsförhållanden och kulturer kan bidra till att utveckla en förmåga att förstå och leva sig in i andra människors villkor och värderingar.” (Lpfö18, s. 5)

Även om viljan finns kan det vara svårt att hitta konkreta sätt att ta upp sådana frågor tillsammans med barnen – särskilt om vare sig barn eller pedagoger har egna erfarenheter av andra kulturer än den traditionellt svenska. Hur gör man - ska man betona likheter eller visa upp olikheter?

Vi gör olika - undervisning om mångfald och demokrati i förskolan är en ögonöppnare som ger nya perspektiv på begrepp som mångfald, demokrati och normkritik i förskolan. Boken ger praktiska exempel och relevant teori/forskning. Författarna berättar om hur de har genomfört ett projekt om högtider och firanden på en förskola där några pedagoger, men få av barnen, hade egen erfarenhet av andra kulturer än den traditionellt svenska. När barnen får syn på sina egna och andras traditioner upptäcker de vad som är lika och olika.