Nyhet 2023
Webbinar med Ann Nordberg 7 november

Vi bjuder på kunskap den 7 november. Temat är språkutveckling

Språkutveckling står högt på agendan på förskolor, skolor, fritidshem och i våra förskoleklasser idag. Ann Nordberg är barnspråksforskaren som skrivit boken Språkutveckling på gång - möten som får barns språk att växa, för att ge oss mer kunskap om hur vi i mötet med barn kan sätta fart på språkutvecklingen med enkla medel. För det är just i det dagliga mötet med barnen som språket utvecklas, som orden erövras och språkförståelsen tar form.

Tisdag den 7 november bjuder vi in till ett kostnadsfritt webbinar med barnspråksforskaren Ann Nordberg. Läs mer och anmäl dig>>

Fritidshemmets och skolans relationsarbete av Anna-Carin Bredman och Johan Lungström

Fritidshemmets och skolans relationsarbete av Anna-Carin Bredman och Johan Lungström

Nyhet om hur vi tar relationsbyggandet till nästa nivå

Anna-Carin Bredman och Johan Lungströms nya bok om konsten att bygga relationer släpps i mitten av oktober, men kan förbokas redan nu!

Betydelsen av goda relationer är alla inom skolans värld överens om. Men hur utvecklar vi ett relationsarbete? Den här boken synliggör och sätter ord på relation mellan elev och lärare genom exempel från praktik och forskning. Läs mer om Fritidshemmets och skolans relationsarbete här.>>

Se krigsleken av Ebba Theorell

Se krigsleken av Ebba Theorell

Ebba Theorells bok om krigsleken - kommer i oktober

Det är lätt att vi vanemässigt säger stopp, när de yngsta eleverna i skolan och fritidshemmet vill leka krig. Ibland är det befogat, men vad innebär det för barnen om vi oreflekterat alltid stoppar den?  Och vad kan vi lära om vi nyfiket studerar vad som egentligen händer i krigsleken? Är det det per automatik en onskefull lek, eller kan vi istället uppfatta något nytt, en spännande transformation, rörelser och kanske dans?

Ebba Theorell är aktuell med sin bok Se krigsleken. Den släpps i mitten av oktober och förhandsbokas nu!

Stationsarbete för undervisning och kartläggning i förskoleklass av Nathalie Lindgren

Stationsarbete för undervisning och kartläggning i förskoleklass av Nathalie Lindgren

Mindre stress och mer inspirerande undervisning i förskoleklassen

Många upplever den obligatoriska kartläggningen i förskoleklassen som en utmaning. Hur kan man förena den med en inspirerande undervisning?

I den här boken berättar Nathalie Lindgren om hur hon med praktiska moment och konkreta tillvägagångssätt får stationsarbete, kartläggning, bildstöd och differentierad undervisning att bilda en helhet som främjar kunskapsutvecklingen.

Läs mer om boken Stationsarbete för undervisning och kartläggning i förskoleklass>>

Nathalie leder också kurser i stationsarbete. Läs mer om kursen och anmäl dig här>>

Språkutveckling på gång! av Ann Nordberg

Språkutveckling på gång! av Ann Nordberg

Forskningsbaserat och lättläst om språkutveckling

Barnspråksforskaren Ann Nordberg som är verksam på Göteborgs universitet, är aktuell med en ny viktig, kortfattad och lättläst bok som är skriven för att ge dina språkliga möten med barn ännu mer kraft och energi. Boken visar enkla och tydliga arbetssätt som vi utifrån forskning vet fungerar språkutvecklande. 

Boken vänder sig till dig som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Läs mer om Språkutveckling på gång! Möten som får barns språk att växa.>>

Att lära av andra och lära tillsammans är både kul och hållbart

Att använda boken som bas för individuell kompetensutveckling är sedan länge både uppskattat, kostnadseffektivt och hållbart ur ett lärande- och förbättringsperspektiv. Men varför inte maximera effekten genom att läsa och reflektera tillsammans?

När vi lär, inspireras, tänker och reflekterar tillsammans - det är då vi framkallar den där extra kraften och energin i förbättringsarbetet. 

Att svara på frågor kräver att vi tänker och vi måste tänka för att lära oss. Därför är bokcirkeln genialisk. Varför inte starta en bokcirkel när ni läser  Språkutveckling på gång? En bok för alla som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Riskfylld lek av Suzanne Axelsson

Riskfylld lek av Suzanne Axelsson

Riskfylld lek och undervisning: Betyg 5 - Briljant!

Missa inte en av 2023 års mest spännande nyheter om lärande lek. En bok som dessutom fått högsta betyg av BTJ!

Vi har inte sällan både känslor och värderingar kring det här med risker. Men barn och elever behöver testa sina förmågor för att förstå vad de kan och vad de behöver lära sig och öva på. Att ta en risk kan vara att utvecklas.

I boken utforskar Suzanne Axelsson lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv. Hon presenterar vad forskningen säger om riskfylld lek och hur leken ser ut i olika kulturer och länder. Läs mer och beställ boken >>