Nyhet 2023
Den anpassade grundskolan av Denice Sverla

Den anpassade grundskolan av Denice Sverla

Helhetsbetyg: 5 - Briljant!

Sommarens nyhet, boken Den anpassade grundskolan - när elevsynen får lärandet att lyfta, har nu recenserats av BTJ. Lektören Elin Forsgren skriver i BTJ-häftet nr 16/2023 bl a: "Den anpassade grundskolan består av fyra väl utvecklade kapitel där Sverla inleder med att resonera kring de kategoriska respektive relationella specialpedagogiska perspektiven och deras relevans för pedagogiska metoder och inställningen till eleven. 

Diskussioner kring exempelvis elevbemötande och elevsyn relaterat till kravställning, kring didaktiska metoder och bedömning, kring de professionella rollerna på en skola och framgångsfaktorer för lärandeprocesser, är alla relevanta oavsett skolform.

Boken är lättläst med vetenskaplig förankring och förankrad i läroplanen för den anpassade grundskolan samt för denna skolform relevanta SOU."

Denice Sverla aktuell med ny bok och konferens

Vi presenterar vår nya författare Denice Sverla, legitimerad speciallärare mot intellektuell funktionsnedsättning och skolhundshundförare och biträdande rektor på Ekebyhovs anpassade grundskola på Ekerö. Denice har fått motta flera utmärkelser senaste åren: Demokratipriset 2021 och Årets inspiratör 2019.

Nu har Denice släppt sin första bok: Den anpassade grundskolan - när elevsynen får lärandet att lyfta.

Vill du veta mer om Denice och bli inspirerad av hennes tankar kring den anpassade grundskolan så passa på att anmäla dig till konferensen Den anpassade grundskolan 2.0 som går 18 september i Stockholm. 

Varmt välkommen till Lärarförlaget Denice Sverla!

Språkutveckling på gång! av Ann Nordberg

Språkutveckling på gång! av Ann Nordberg

Forskningsbaserat och lättläst om språkutveckling

Barnspråksforskaren Ann Nordberg som är verksam på Göteborgs universitet, är aktuell med en ny viktig, kortfattad och lättläst bok som är skriven för att ge dina språkliga möten med barn ännu mer kraft och energi. Boken visar enkla och tydliga arbetssätt som vi utifrån forskning vet fungerar språkutvecklande. 

Boken vänder sig till dig som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Läs mer om Språkutveckling på gång! Möten som får barns språk att växa.>>

Att lära av andra och lära tillsammans är både kul och hållbart

Att använda boken som bas för individuell kompetensutveckling är sedan länge både uppskattat, kostnadseffektivt och hållbart ur ett lärande- och förbättringsperspektiv. Men varför inte maximera effekten genom att läsa och reflektera tillsammans?

När vi lär, inspireras, tänker och reflekterar tillsammans - det är då vi framkallar den där extra kraften och energin i förbättringsarbetet. 

Att svara på frågor kräver att vi tänker och vi måste tänka för att lära oss. Därför är bokcirkeln genialisk. Varför inte starta en bokcirkel när ni läser  Språkutveckling på gång? En bok för alla som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Det digiloga klassrummet av Helen Larsson

Det digiloga klassrummet av Helen Larsson

Inspirerande undervisning i den anpassade grundskolan

Helen Larsson, välkänd från instagramkontot Mitt digiloga klassrum, har givit ut sin första bok om det digiloga lärandet. Ett sätt att undervisa som ger alla elever möjligheten att få vara sitt unika jag.

Helen är lärare i den anpassade grundskolan och blev andrapristagare i Guldäpplet 021 och hennes bok heter Det digiloga klassrummet. En riktigt spännande nyhet med nya inspirerande tankar om hur du kombinerar det analoga och digitala lärandet på ett sätt som ger mervärde för eleverna.

Läs mer ...

Riskfylld lek och undervisning av Suzanne Axelsson

Riskfylld lek och undervisning av Suzanne Axelsson

Är den riskfyllda leken nödvändig för vår utveckling?

Missa inte en av 2023 års mest spännande nyheter om lärande lek. En bok som dessutom fått högsta betyg av BTJ, dvs 5 - Briljant!

Vi har inte sällan både känslor och värderingar kring det här med risker. Men barn och elever behöver testa sina förmågor för att förstå vad de kan och vad de behöver lära sig och öva på. Att ta en risk kan vara att utvecklas.

I boken utforskar Suzanne Axelsson lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv. Hon presenterar vad forskningen säger om riskfylld lek och hur leken ser ut i olika kulturer och länder. Läs mer och köp boken här >>

 

Från hemmasittare till återvändare av Sirkka Persson

Från hemmasittare till återvändare av Sirkka Persson

Hur får vi hemmasittarna att återvända till skolan?

”Oavsett vilka orsaker som finns till att en elev inte klarar av att vara i skolan, så är det vi i skolan som har ansvar att hitta lösningar så att eleven ska kunna vara där.” Sirkka Persson

Boken Från hemmasittare till återvändare - vägar till skolnärvaro  bygger på Sirkka Perssons långa erfarenhet som lärare och rektor i Södertälje. Trots att skolan är belägen i ett särskilt utsatt område, framhölls den som ett av 100 exempel på utmärkta skolor i världen 2020. Samma år nominerades Sirkka Persson till årets rektor. I den här boken delar Sirkka generöst med sig av sin kunskap kring hemmasittare - utmaningar och lösningar. Hur förebygger vi problematisk skolfrånvaro? Vad behöver vi göra för att locka tillbaka en elev som blivit hemmasittare? Hur hjälper vi elever som av olika orsaker inte kan vara i skolan att fullfölja sina studier?

Vi vill också gärna tipsa om att du kan gå kurs i ämnet med Sirkka som kursledare: Vägar till skolnärvaro>>