Nyhet 2023
Webbinar med Ann Nordberg 7 november

Vi bjuder på kunskap den 7 november. Temat är språkutveckling

Språkutveckling står högt på agendan på förskolor, skolor, fritidshem och i våra förskoleklasser idag. Ann Nordberg är barnspråksforskaren som skrivit boken Språkutveckling på gång - möten som får barns språk att växa, för att ge oss mer kunskap om hur vi i mötet med barn kan sätta fart på språkutvecklingen med enkla medel. För det är just i det dagliga mötet med barnen som språket utvecklas, som orden erövras och språkförståelsen tar form.

Tisdag den 7 november bjuder vi in till ett kostnadsfritt webbinar med barnspråksforskaren Ann Nordberg. Läs mer och anmäl dig>>

Se krigsleken av Ebba Theorell

Se krigsleken av Ebba Theorell

Hur ser vi på krigsleken bland våra yngsta elever?

Det är lätt att vi vanemässigt säger stopp, när de yngsta eleverna på skolan och fritidshemmet vill leka krig. Men vad innebär det för barnen om vi oreflekterat bara stoppar den?  Och vad kan vi lära om vi nyfiket studerar vad som egentligen händer i krigsleken? Är det det per automatik en onskefull lek, eller kan vi istället uppfatta något nytt, en spännande transformation, rörelser och kanske dans?

Ebba Theorell är aktuell med sin bok Se krigsleken. Den släpps i mitten av oktober och förhandsbokas nu!

Att lära av andra och lära tillsammans är både kul och hållbart

Att använda boken som bas för individuell kompetensutveckling är sedan länge både uppskattat, kostnadseffektivt och hållbart ur ett lärande- och förbättringsperspektiv. Men varför inte maximera effekten genom att läsa och reflektera tillsammans?

När vi lär, inspireras, tänker och reflekterar tillsammans - det är då vi framkallar den där extra kraften och energin i förbättringsarbetet. 

Att svara på frågor kräver att vi tänker och vi måste tänka för att lära oss. Därför är bokcirkeln genialisk. Läs mer bokcirklar här, ladda ner reflektionsfrågor och kom igång!>>

Hållbara förändringsprocesser äger vi tillsammans

Boken om förändringsprocesser i förskolan har fått betyget "Mycket bra!" i BTJ-häftet nr 15, 2023. Författarna, rektorn Therés Åkerblom och förskolläraren Maria Elbrand, beskriver hur man kan driva förändringsarbete i  förskolan. Vad är det för mekanismer som styr, vad är det för tankar som råder – vilka processer är det som sätts igång i ett förändringsarbete och hur blir alla delaktiga?

Kärnan ligger just i att driva förändringsprocesserna tillsammans. Att kontinuerligt utveckla både sig själv och verksamheten är en självklarhet för de flesta. Men det är en konst att göra det tillsammans så att alla känner sig delaktiga, engagerade och tar ansvar för förändringsprocessen. 

En bok full med energi, exempel och reflektioner som du inte vill missa. Lär mer om Förändringsprocesser i förskolan här!>>

Ett briljant bokpaket!

Nu lanserar vi "Ett briljant bokpaket" - ett bokpaket med riktigt bra, nya böcker som sätter fart på det kollegiala lärandet.

Här hittar du böcker som utmanar, inspirerar, breddar perspektiven och löser problem i vardagen. Kort sagt: otroligt mycket samlad kunskap för dig och dina medarbetare. Kunskap som kan göra stor skillnad.

En unik möjlighet att köpa fyra nya och högkvalitativa böcker för endast 880 kr. (Värde 1 100 kr.) Frakt tillkommer. Läs mer >>

 

Samspel och självledarskap i förskolan

Stress, personalbrist och personalrörlighet - det är problem som många förskolor brottas med. Risken är stor att detta påverkar arbetsglädjen. Så vad kan vi göra åt problemen? 

Hälsocoachen, med bred erfarenhet från förskolan, Camilla Vahlberg, har med ambitionen att öka arbetsglädje samlat konkreta redskap som möjliggör både utveckling av hälsa och kvalitet i professionsutövandet hos arbetslag, team och individ på förskolan. Nyckelorden är samspelskompetens och självledarskap. Läs mer om boken Det hållbara arbetslaget här >>

Språkutveckling på gång!

Barnspråksforskaren Ann Nordberg som är verksam på Göteborgs universitet, är aktuell med en ny viktig, kortfattad och lättläst bok som är skriven för att ge dina språkliga möten med barn ännu mer kraft och energi. Boken visar enkla och tydliga arbetssätt som vi utifrån forskning vet fungerar språkutvecklande. 

Boken vänder sig till dig som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Läs mer om Språkutveckling på gång! Möten som får barns språk att växa>>

Toppbetyg för Marie Erikssons nya bok: Språkets alla möjligheter

Betyg 5 - Briljant! 
BTJ-häftet nr 9, 2023

Hon är tillbaka, Marie Eriksson, en av Lärarförlagets mest uppskattade författare genom åren. Med böcker som Barnbokens magi, Med luppen på verksamheten, Naturvetenskap och matematik samt Musik i förskolan har hon nått mängder av läsare genom åren. Den här gången är det paletten av verktyg för att lyckas med språkutvecklingen som hon tar sig an. Språkets alla möjligheter är bokens namn och den skvallrar också om mångfalden av arbetssätt som vi använder idag. Vad kan vi lära av varandra här? En bok som tar barnens språkande på största allvar. 
Läs mer och beställ boken här >>

Äntligen: Riskfylld lek och undervisning av Suzanne Axelsson

Betyg 5 - Briljant! 
BTJ-häftet nr 8, 2023

Det här är en av 2023 års mest spännande nyheter. En sån bok som du måste ha!

Vi har inte sällan både känslor och värderingar kring det här med risker. Men barn behöver testa sina förmågor för att förstå vad de kan och vad de behöver lära sig och öva på. Att ta en risk kan vara att utvecklas.

I boken utforskar Suzanne Axelsson lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv. Hon presenterar vad forskningen säger om riskfylld lek och hur leken ser ut i olika kulturer och länder. Läs mer och beställ boken här >>

Att leda en lärande förskola av Anna Lund

Att leda en lärande förskola av Anna Lund

Så hittar du balansen i ditt ledarskap

Betyg 4 - Mycket bra! 
BTJ-häftet nr 2, 2023

Anna Lund har fått mycket uppmärksamhet för sina insatser som chef och ledareHon är ung, framgångsrik och tvekar inte att tänka utanför boxen. I sitt arbete som rektor har hon hittat receptet på balans mellan arbetsorganisation och utvecklingsorganisation. Denna ekvation är svår och kan leda till att man lyckas bättre med det ena eller det andra. I Anna Lunds bok Att leda en lärande förskola kan du läsa mer om hur du formar en lärande förskola - där både barn och medarbetare lär och utvecklas. 

 Anna är också aktuell med en 3-dagars kurs hos Lärarfortbildning. Läs mer om kursen och anmäl dig. (Boken ingår i kursavgiften.)