Att räva eller uggla?
Att vara ledare i förskolan av Erika Kyrk Seger och Katinka Vikingsen

Att vara ledare i förskolan av Erika Kyrk Seger och Katinka Vikingsen

En bok som växer med ditt ledarskap - Webbinar 18 september

Det här är en unik ledarskapsbok - den enda i sitt slag - för dig som antagit den spännande uppgiften att leda andra inom förskolan. Det är en bok som ger dig kunskap och verktyg men också utmanande uppgifter. Utifrån nyckelorden hållbarhet och självreflektion så hoppas vi att det här är en bok som du kommer att leva med länge!

Författarna Erika Kyrk Seger och Katinka Vikingsen har lång erfarenhet av förskoleutveckling och ledarskap. Båda har arbetat som mellanledare och chefer – nu har de skapat boken som de själva hade önskat sig i sin ledarskapsutveckling.  Läs mer om Att vara ledare i förskolan - hållbarhet och självreflektion här>>

Erika och Katinka medverkar på ett webbinar den 18 september för att ge ett smakprov på innehållet i deras bok. Läs mer och anmäl dig här>>
Språkrika utemiljöer i förskolan av Moa Bäversten och Emilia Larsson Samoladas

Språkrika utemiljöer i förskolan av Moa Bäversten och Emilia Larsson Samoladas

Nyhet! Språkrika utemiljöer i förskolan

Förskolan är en viktig arena för språkutveckling. Men hur planerar vi för en språkrik undervisning och lärmiljö ute?  I den här boken delar språkmotorerna Moa Bäversten och Emilia Larsson Samoladas med sig av lekfulla, kreativa idéer och konkreta exempel på hur vi under utevistelsen kan kombinera skapande, rörelse och språkande på ett härligt och hållbart sätt. Uppföljaren till Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta är här! 

⭐⭐⭐⭐ Betyg: 4 - Mycket bra!

Läs mer och förhandsboka Språkrika utemiljöer i förskolan>>
Beställ författarnas första bok, Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta här>>

Extra! I höst kan du höra författarna Moa och Emilia på konferensen Språkrik förskola. Läs mer och anmäl dig!>>

Digital kompetens av Marie Eriksson

Digital kompetens av Marie Eriksson

Marie Erikssons nya bok är en genväg till aktuell forskning på ett konkret sätt

Vägen till en skärmklok förskola går via pedagogers och ledares kompetens.

Marie Eriksson är aktuell med en inspirerande bok som ger en vetenskaplig grund till hur digitala tillägg kan skapa mervärde i förskolan och tillföra ytterligare en dimension i de processer som redan pågår bland barnen, samtidigt som de rustas för nutidens digitala tillvaro. 

⭐⭐⭐⭐⭐ Betyg: 5 - Briljant!

Läs mer här och beställ ditt exemplar!>>
Ladda ner bokens reflektionsfrågor för din bokcirkel här>>

Blir du Årets Lärarförfattare 2024?

I höst utser vi återigen Årets Lärarförfattare. Lämna ditt bidrag mellan 4 april och 4 augusti. Skriv ett provkapitel och ta chansen att vinna ett stipendium om 75 000 kr, coachning i ditt bokskrivande och ett bokkontrakt. 

Nytt för i år är att vi utser två pristagare: en från skola och en från förskola. Läs mer om Årets Lärarförfattare här>>

Att lära av andra och lära tillsammans är både kul och hållbart

Att använda boken som bas för individuell kompetensutveckling är sedan länge både uppskattat, kostnadseffektivt och hållbart ur ett lärande- och förbättringsperspektiv. Men varför inte maximera effekten genom att läsa och reflektera tillsammans?

När vi lär, inspireras, tänker och reflekterar tillsammans - det är då vi framkallar den där extra kraften och energin i förbättringsarbetet. 

Att svara på frågor kräver att vi tänker och vi måste tänka för att lära oss. Därför är bokcirkeln genialisk. Läs mer bokcirklar här, ladda ner reflektionsfrågor och kom igång!>>

Förskolans systematiska kvalitetsarbete - en antologi

Förskolans systematiska kvalitetsarbete - en antologi

Hur gör vi och hur gör andra?

Praktiknära, teoretiskt och forskningsbaserat.

Äntligen möts forskning och praktik kring det systematiska kvalitetsarbetet - och det utifrån olika perspektiv och yrkesroller. Erika Wallin har samlat förskollärare, utvecklingsledare, kvalitetschefer, rektorer, forskare och en filosof för att ge oss en bred bild av såväl utmaningar som möjligheter i kvalitetsarbetet.

⭐⭐⭐⭐⭐ Betyg: 5 - Briljant!

Boken heter Förskolans systematiska kvalitetsarbete - utmaningar och möjligheter. Läs ett smakprov!

Det hållbara arbetslaget. Samspel och självledarskap i förskolan. Av Camilla Vahlberg

Det hållbara arbetslaget. Samspel och självledarskap i förskolan. Av Camilla Vahlberg

Samspel och självledarskap i förskolan

Samarbete är inte en självklarhet och kräver både vilja, engagemang och tid...

Stress, personalbrist och personalrörlighet - det är problem som många förskolor brottas med. Risken är stor att detta påverkar arbetsglädjen. Så vad kan vi göra åt problemen? 

Hälsocoachen, med bred erfarenhet från förskolan, Camilla Vahlberg, har med ambitionen att öka arbetsglädje samlat konkreta redskap som möjliggör både utveckling av hälsa och kvalitet i professionsutövandet hos arbetslag, team och individ på förskolan. Nyckelorden är samspelskompetens och självledarskap. Läs mer om boken Det hållbara arbetslaget här >>

Förändringsprocesser i förskolan av Therés Åkerblom och Maria Elbrand

Förändringsprocesser i förskolan av Therés Åkerblom och Maria Elbrand

Hållbara förändringsprocesser äger vi tillsammans

Engagerande och lätt att tillgodogöra sig.

 Vad är det för mekanismer som styr när vi ska driva ett förändringsarbete? Vad är det för tankar som råder – vilka processer är det som sätts igång i ett förändringsarbete och hur blir alla delaktiga? Kärnan ligger just i att driva förändringsprocesserna tillsammans. Att kontinuerligt utveckla både sig själv och verksamheten är en självklarhet för de flesta. Men det är en konst att göra det tillsammans så att alla känner sig delaktiga, engagerade och tar ansvar för förändringsprocessen. Rektorn Therés Åkerblom och förskolläraren Maria Elbrand bjuder på praktiska exempel och egna reflektioner.

⭐⭐⭐⭐ Betyg: 4 - Mycket bra!

En bok full med energi, exempel och reflektioner som du inte vill missa. Lär mer om Förändringsprocesser i förskolan här!>>