Barn, natur och hållbar utveckling - med hjärtat i jorden
Anna Thoresson utsågs till Årets Lärarförfattare 2023. Det här är juryns motivering:
"Bokidén ger en pedagogisk vision om hur en av vår tids största frågor kan bli en del av förskolans dagliga verksamhet. Den ger en inblick i barnens förståelse, förundran och kunskapsarbete samtidigt som den ger inspiration till pedagogernas reflektioner. Boken kommer att bli en inspirationskälla till hur alla förskolor kan stärka barnens förståelse för ekosystem och hållbarhetsfrågor."
⭐⭐⭐⭐⭐
Helhetsbetyg: 5 - Briljant!
BTJ-häftet 24, 2024
Lärarförlagets pris: 295 kr
Lärande för hållbar utveckling handlar både om ett nu och om ett sedan, både om kroppens omedelbara upplevelser och om ett framåtsyftande lärande mot den förståelse och den handlingskompetens som ska komma. Kunskapandet är det som pågår när vi ger tid till hållapåandet.
Vad händer när barn får växa i takt med naturen?
Det här är en berättelse om en barngrupp, en förskola och en trädgård under fyra årstider. Den handlar om det lärande som tar sin början i sinnliga och estetiska upplevelser i naturen, i kroppens möte med maskar, träd och is.
Boken visar hur hållbar utveckling grundar sig i vår egen personliga relation till naturen. Det vi känner, det bryr vi oss också om. Genom återkommande naturmöten, platsrelationer och en processinriktad undervisning med långa tidsperspektiv ges barnen möjlighet att bli kompisar med naturen.
Upplevelser och erfarenheter väcker förundran och nyfikenhet, som leder vidare till kunskap, förståelse och omsorg om naturen – kärlek, om man så vill … Med hjärtat i jorden läggs grunden till ett mer varsamt ekologiskt förhållningssätt. Boken ger en pedagogisk vision om hur en av vår tids största frågor kan bli en del av förskolans dagliga verksamhet.
Barn, natur och hållbar utveckling är lätt att ta till sig och låta sig inspireras av./. Sällan har jag läst en bok som beskriver naturens pedagogiska betydelse så bra som denna.
Thoresson beskriver skeenden utan att ge uppställda exempel på aktiviteter. Hon ger oss en ingående beskrivning av barns upptäckarglädje, aha-upplevelser och reflektioner, och analyserar och kommenterar fortlöpande arbetet med barnen. I fyra "årstidskapitel" beskrivs arbetet på mikronivå ner till minsta myra och vattenpöl. I det femte kapitlet lyfts blicken där Thoresson för resonemang om varför det arbete hon beskriver är viktigt för helheten och sätter in det i ett globalt sammanhang. Barn, natur och hållbar utveckling är lätt att ta till sig och låta sig inspireras av, det finns en markant närvaro av barn i de olika skeendena och sällan har jag läst en bok som beskriver naturens pedagogiska betydelse så bra som denna. Det är en mycket läsvärd bok som kan hjälpa pedagogen och arbetslaget att utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Ulf Mårtensson, lektör Btj
Btj-häftet 24/2024
Berättelserna visar att med väldigt enkla medel och verktyg kan vi skapa underverk i undervisningen ute
När jag läser Barn, natur och hållbar utveckling slås jag av vilket lärande barn får vara med om när de får vistas i naturen; språk, naturvetenskap, matematik, skapande, socialt samspel, motorik och, framförallt, om ekologi och hållbarhet! Ja, hela läroplanen får vi med i undervisningen ute.
Miljön beskrivs som den tredje pedagogen och tiden den som den fjärde pedagogen. Att se tiden som en viktigt faktor för barns lärande är spännande och något som jag kommer att fortsätta ha i med mig i mitt möte med barn och pedagoger.
Kristina Lundmark, specialpedagog Skellefteå, @språkochlärande
Väcker många tankar och funderingar på hur, när och på vilka sätt man kan jobba med hållbar utveckling.
Barn, natur och hållbar utveckling- med hjärtat i jorden är en väldigt spännande och intressant bok. Författaren berättar om det magiska Paradiset (som kallas förskolans trädgård). Den ger inblick i många härliga upplevelser och en djupare förståelse för barnens relation till naturen. Möjligheten att barnen får att fördjupa sig i naturens fantastiska värld, närheten till den enkla trädgården som förskolan erbjuder är helt fantastiskt. Boken väcker många tankar och funderingar på hur och när, och på vilka sätt man kan jobba med hållbar utveckling. Många spännande aktiviter, tips och idéer som man enkelt kan ta till sig i sitt dagliga arbete.
Kitti Lundquist @fiffiga_larmiljoer
Boken är en berättelse där barnens utforskande står i centrum!
Jag som jobbar i utkanten av en större stad, i ett särskilt utsatt område där kriminaliteten är hög, känner att boken ger en spännande kontrast! Det är just vi som behöver läsa den. I boken förmedlas känslan av att vara ett med naturen under alla årstider. Den känslan, samt att den faktiskt hänger ihop med demokratiuppdraget blir så viktigt! Vi lever tillsammans i vår värld, och behöver känna den, vara i den och ha kunskaper om den för att kunna fatta kloka och hållbara beslut.
Maria Elbrand @denforundrade
förskollärare
Din bok har lagts till i varukorgen
Anna Thoresson är förskollärare, författare och föreläsare. Hon har mångårig erfarenhet av utomhuspedagogiskt arbete och ett särskilt fokus på hållbar utveckling. Till vardags arbetar hon som utepedagog med barngrupper i åldern 1 – 5 år.
Om Barn, natur och hållbar utveckling - med hjärtat i jorden
Titel | Barn, natur och hållbar utveckling - med hjärtat i jorden |
Författare | Anna Thoresson |
Utgiven | 2024 |
ISBN | 9789198857603 |