Vårdnadshavare i förskolan - förtroendefulla relationer för professionellt samarbete
Relationen och kommunikationen med vårdnadshavare kan se väldigt olika ut. Många upplever också att vårdnadshavare, på olika sätt, kan vara svåra att kommunicera med.
Därför finns den här boken. Den bygger både på forskning och beprövad erfarenhet.
⭐⭐⭐⭐⭐
Helhetsbetyg: 5 - Briljant!
BTJ-häftet 23, 2024
Lärarförlagets pris: 295 kr
När värderingar krockar och utmanas behöver vi i förskolan ha ett relationskapital till varje familj, där orden tillit och tillhörighet är centrala.
Så bygger vi förtroendefulla relationer för ett professionellt samarbete
Hur vi bemöter vårdnadshavare har betydelse för barns trivsel, utveckling och lärande. Men det kan krävas både kreativitet, mod och flexibilitet för att utveckla förtroendefulla relationer med alla vårdnadshavare.
Den här boken betonar värdet av ett respektfullt förhållningssätt och författarna delar med sig av både egna och andras erfarenheter av att samarbeta med vårdnadshavare. Du får kunskap om samtalets betydelse, om fungerande förhållningssätt när kultur- och språkbakgrund skiljer sig åt och om hur projekterande arbetssätt kan relateras till vårdnadshavare.
Den här boken passar mycket bra att läsa för gemensamma reflektioner i bokcirkelns format. Läs mer här>>
"Vi har alla ett ansvar för att barn och vårdnadshavare känner sig välkomna, ibland måste vi hitta andra lösningar än de som normalt är våra rutiner."
Btj-häftet 23/2024
Helhetsbetyg: 5 - briljant!
Författarna vill påverka genom att lyfta olika aspekter av samarbete och betydelsen av att skapa goda relationer för barnens trivsel, utveckling och lärande. Boken har ett brett innehåll och lyfter fram flera viktiga områden inom ämnet. Den rymmer många aktuella, vardagsnära och igenkännbara situationer och här finns flera konkreta exempel som ger underlag till samtal och reflektioner för att utveckla den egna praktiken. Till varje kapitel finns även reflektionsfrågor för ytterligare fördjupning. Vi har alla ett ansvar för att barn och vårdnadshavare känner sig välkomna, ibland måste vi hitta andra lösningar än de som normalt är våra rutiner. Ämnet är aktuellt, en värdefull bok för alla som tillsammans vill utveckla och fördjupa detta viktiga samarbete.
Gunilla Essén, lektör
Btj-häftet nr 23/2024
"Empatisk timing" - ett nyckelbegrepp för hur relationen med vårdnadshavare bör hanteras av förskolans personal
Jag uppskattar att författarna lyckats få in nya perspektiv kring vårdnadshavarna, dels i kapitlet om förskolans historia, dels i synen på forskning som en självklar del i samarbetet med vårdnadshavare. Oavsett om du har lång erfarenhet eller är ny i yrket så är denna bok en tillgång i den relationella praktiken.
Veronica Ferm, specialpedagog, Kungsbacka
ur tidningen Specialpedagogiks bokrecension
Din bok har lagts till i varukorgen
Vad anser vi att vårdnadshavare kan vara med och påverka?
Författare
Karin Alnervik, Susanna Anderstaf, Kristina Wennefors och Charlotte Öhman är förskollärare med lång erfarenhet av pedagogiskt arbete. Numera är de verksamma vid Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) i Jönköping.
Om Vårdnadshavare i förskolan - förtroendefulla relationer för professionellt samarbete
Titel | Vårdnadshavare i förskolan - förtroendefulla relationer för professionellt samarbete |
Författare | Karin Alnervik, Susanna Anderstaf, Kristina Wennerfors och Charlotte Öhman |
Utgiven | 2024 |
ISBN | 9789198857610 |