Nyhet 2023

NYHET: Språkutveckling på gång!

Barnspråksforskaren Ann Nordberg som är verksam på Göteborgs universitet, är aktuell med en ny viktig, kortfattad och lättläst bok som är skriven för att ge dina språkliga möten med barn ännu mer kraft och energi. Boken visar enkla och tydliga arbetssätt som vi utifrån forskning vet fungerar språkutvecklande. 

Boken vänder sig till dig som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Läs mer om Språkutveckling på gång! Möten som får barns språk att växa.>>

Att lära av andra och lära tillsammans är både kul och hållbart

Att använda boken som bas för individuell kompetensutveckling är sedan länge både uppskattat, kostnadseffektivt och hållbart ur ett lärande- och förbättringsperspektiv. Men varför inte maximera effekten genom att läsa och reflektera tillsammans?

När vi lär, inspireras, tänker och reflekterar tillsammans - det är då vi framkallar den där extra kraften och energin i förbättringsarbetet. 

Att svara på frågor kräver att vi tänker och vi måste tänka för att lära oss. Därför är bokcirkeln genialisk. Varför inte starta en bokcirkel när ni läser  Språkutveckling på gång? En bok för alla som arbetar med barn i åldern 0-9 år.

Nyhet 2023: Riskfylld lek och undervisning

Det här är en av 2023 års mest spännande nyheter. Den handlar om den riskfyllda leken, den som gör att det pirrar i magen och den som är så viktig för vår utveckling. 

Vi har inte sällan både känslor och värderingar kring det här med risker. Men barn och elever behöver testa sina förmågor för att förstå vad de kan och vad de behöver lära sig och öva på. Att ta en risk kan vara att utvecklas.

I boken utforskar Suzanne Axelsson lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv. Hon presenterar vad forskningen säger om riskfylld lek och hur leken ser ut i olika kulturer och länder. Läs mer och beställ boken >>

Den 9 mars bjuder vi också in till ett halvtimmeswebbinar med Suzanne Axelsson. Helt kostnadsfritt. Läs mer här >>

Helen Larsson: Det digiloga klassrummet

Digilogt - en härlig mix av analogt och digitalt lärande

Helen Larsson, välkänd från instagramkontot Mitt digiloga klassrum, har givit ut sin första bok om det digiloga lärandet. Ett sätt att undervisa som ger alla elever möjligheten att få vara sitt unika jag.

Helen blev förra året andrapristagare i Guldäpplet och hennes bok heter Det digiloga klassrummet. En riktigt spännande nyhet med nya inspirerande tankar om hur du kombinerar det analoga och digitala lärandet på ett sätt som ger mervärde för eleverna.

Läs mer ...

Stationsarbete för undervisning och kartläggning av Nathalie Lindgren

Stationsarbete för undervisning och kartläggning av Nathalie Lindgren

Inspireras av Nathalie Lindgren och hennes stationsarbete

Många upplever den obligatoriska kartläggningen i förskoleklassen som en utmaning. Hur kan man förena den med en inspirerande undervisning?

I den här boken berättare Nathalie Lindgren om  hur hon med praktiska moment och konkreta tillvägagångssätt får stationsarbete, kartläggning, bildstöd och differentierad undervisning att bilda en helhet som främjar kunskapsutvecklingen.

Läs mer om boken Stationsarbete för undervisning och kartläggning i förskoleklass>>

Pojken med extra allt - hur lärare kan möta adhd och autism

Pojken med extra allt - hur lärare kan möta adhd och autism

"Det enda jag ville var att passa in. Så jag gjorde det jag kunde, jag bråkade."

En av våra mest populära böcker just nu är Alexander Skyttes Pojken med extra allt. Den handlar om honom själv och hans resa från liten pojk till vuxen lärare. Han vill med boken visa att en npf-problematik kan se olika ut i olika åldrar. Om man har en känslighet för vissa saker kommer den inte att gå över, den tar sig bara andra uttryck och blir kanske mindre synlig med åren. Vi behöver förstå att människor är olika och ha förmågan att se hela människan, inte bara se felaktiga beteenden som ska korrigeras. 

Undertiteln är - hur lärare kan möta adhd och autism. Mycket läsvärd!

Har du ännu inte läst hans bok så kan du beställa Pojken med extra allt här>>

Arbetet med teman ökar självförtroendet

Marsvinstema, simtema, brandkårstema och arabisk dans-tema… allt är möjligt!

Barnens egna teman” är ett arbetssätt som tagits fram av Elisabeth Wiersma Larsson och hennes kollegor på Bikupans förskola i Sollentuna. Det är också titeln på hennes bok. Och Elisabeth försäkrar att den här typen av temaarbete passar lika bra i förskoleklass och i grundskolans första år. Det bästa, enligt henne, är att se hur barnens tilltro till sin egen förmåga växer.

– De mest magiska stunderna är då barnets stjärnögon tänds och jag känner att det växer. Barnet sträcker på sig, får en annan kroppshållning och en ny klang på rösten!