Barnbokens magi

278 kr

Läs ett smakprov

Marie Eriksson, 2017

Artikelnr: 9789188149237 Kategori:

Beskrivning

Barnbokens magi – lärande i samspel i sagans värld

Med Barnbokens magi – lärande samspel i sagans värld vill Marie Eriksson lyfta fram och levandegöra sagans kraft i förskolan. Hon beskriver hur ett årslångt temaarbete kring en barnbok blir en processbaserad fördjupning i förskolans uppdrag med relationer, reflektion och gemensamma upplevelser i fokus.

Marie Eriksson är förskollärare och verksamhetsutvecklare. Under 20 år på Svejserdalens förskola i Mölndal, en av fem litteraturförskolor i en större enhet, har hon varit med och arbetat fram en verksamhetsidé som bygger på böcker, berättande, fantasi och lek. Förskolorna utgår från ett gemensamt sagotema som står för inspiration och inramning – men innehållet på respektive avdelning formas utifrån barnens nyfikenhet, intresse, funderingar och lekar.

I boken skildras hur pedagogerna i litteraturförskolan arbetar för att erövra begreppet undervisning och bygga en verksamhet som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Marie Eriksson visar också hur förskolans läroplan omsätts i praktiken när systematiska analyser blir en drivkraft i arbetet. Teori och praktik vävs ihop genom många konkreta exempel från verksamheten.

Barnbokens magi – lärande samspel i sagans värld är en uppföljning av Marie Erikssons första bok Lärande i sagans värld (2009).

Boken ger mig glädje, arbetslust, utmaningar men framför allt får jag bekräftat och en större förståelse för hur värdefull barnboken är för barn och vuxna. Den är något att samlas runt, utforska tillsammans. Theres Normark

Innehållsförteckning

Förord

Inledning

Kapitel 1 Sagoinspirerade projekt och processer

Kapitel 2 Fördjupat arbete i mötet med sagan

Kapitel 3 Ett nystan av relationer och röster

Kapitel 4 Trassliga processer i fantasins värld

Kapitel 5 Olika perspektiv på pedagogisk miljö

Kapitel 6 Förändringsarbete och föränderliga material

Kapitel 7 Skapa språkliga miljöer

Kapitel 8 Tillgängliga verktyg för kommunikation

Kapitel 9 Berättandets möjligheter

Kapitel 10 Skriftspråk och andra uttryck möts

Kapitel 11 Handdockan berikar den pedagogiska miljön

Kapitel 12 Sagofigurernas mångfald och möjligheter

Kapitel 13 Systematisk analys som drivkraft

Kapitel 14 Dokumentation och reflektion som motor

Kapitel 15 Hos oss ska människor växa

Bilaga Docktillverkning

Litteratur

Mer information

Vikt 0.50 kg
Bokbindning

Mjuka pärmar

Sidor

240

Utgivning

18 september 2017

Recension

Eriksson, Marie
Barnbokens magi
Publiceras i BTJ-häftet nr 24, 2017.
Lektör Tin Carleson

Recension
Barnbokens magi är en bok för förskolepedagoger. Den är en uppföljning av Lärande i sagans värld (2009) och visar utifrån det breda arbetet kring två böcker hur förskolan bygger upp och formar sin verksamhet med utgångspunkt i barnens respons, läroplan och vetenskaplig grund. Författaren berättar också på ett inbjudande sätt om processen att hitta rätt arbetssätt, t.ex. med digitala verktyg. Boken är lättillgänglig och passar all personal på förskolan. Den varvar teori och praktik, bilder och text och är väl förankrad i förskolans vardag. Här hittar man kapitel om såväl systematisk analys som docktillverkning. Det är en bok som inspirerar till att sätta igång där man är och som fyller sin plats på både bibliotek och förskola. Marie Eriksson är förskollärare och verksamhetsutvecklare inom förskolor och har skrivit ett flertal böcker tidigare.

Du gillar kanske också…

E-post
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Ta del av erbjudanden och nyheter i mejlen