Pedagogisk miljö i tanke och handling

Linda Linder (redaktör)

Nya perspektiv på pedagogisk miljö
Lek, skapande, utforskande– innehållsrika miljöer ger utrymme för kreativ kraft och lärande. Här är boken som ger massor av både inspiration och insikter!


Linda Linder och hennes medförfattare har uppdaterat innehållet i den uppskattade antologin Pedagogisk miljö i tanke och handling. Samtliga kapitel har setts över med tanke på aktuella styrdokument och ny forskning. Fyra kapitel är helt nyskrivna.

Efterlängtad uppdatering!

Lärarförlagets pris: 315 kr

Vad är viktigt i mötet med miljö, material och människor i förskolan?

Den pedagogiska miljön i förskolan ska vara innehållsrik och inbjudande. Det ska finnas plats för lek och kreativitet. Samtidigt ska den stärka barnens nyfikenhet att utforska och erövra nya kunskaper.

Pedagogisk miljö i tanke och handling utkom första gången 2016 och är en uppskattad inspirationskälla i många förskolor. I den här reviderade och omarbetade utgåvan har bokens redaktör Linda Linder lagt större fokus på att få syn på resurser som redan finns, att ta hand om miljöerna och människorna i dem. Fyra kapitel är helt nyskrivna.

Boken innehåller såväl konkreta som teoretiska och filosofiska perspektiv på vilken skillnad material och miljö kan göra i förskolan. På så sätt skapas utrymme att förstå förskolan på nya sätt, för alla som vill utveckla sitt arbete tillsammans med barn och kollegor.

Bokens författare

Nina Odegard, Christian Eidevald, Agneta Wallander, Eleonor Andersson, Lina Svensson, Christina Nilsson, Bettan Lorentzson, Suzanne Axelsson, Maria Fabien, Anna Larsén, Erika Lewis, Sanna Olsson, Ann Kronberg Larsson, Pia Franzén, Fredric Gunve samt Linda Linder.

Läs mer om bokens författare här>>

En chans att återigen få förundras över förskolans komplexa och intressanta uppdrag

”En bok som passar allt från att djupläsa, använda citat och stycken ifrån för att spetsa till sin undervisning till att inspireras och utmanas i både enskilt och med kollegor. Att läsa den reviderade upplagan ser jag fram emot då mycket har hänt i förskolan sedan första upplagan. Att få chans att fördjupa sig återigen och att förundras över förskolans komplexa och intressanta uppdrag!” 

Jennie Bodsgård, förskollärare

 

Recension
Ur BTJ-häftet nr 23, 2021

I denna andra upplaga av Pedagogisk miljö i tanke och handling har tillkommit fyra nya kapitel om hur förskolan kan utveckla arbetet med den fysiska miljön utifrån ett hållbarhetsperspektiv där befintliga resurser och återbruk sätts i centrum. Det är i allra högsta grad en stimulerande inspirationsbok men också en praktisk handledning i hur ett arbetslag kan tänka och gå vidare i sitt arbete med att forma den pedagogiska miljön på förskolan.
Läs hela recensionen här >>

Ulf Mårtensson
Lektör, BTJ

Din bok har lagts till i varukorgen

I förskolans rum växer nutid och framtid sida vid sida. De vanor vi skapar där sitter kvar i barnens, familjernas och våra liv.
Linda Linder

Linda Linder är redaktör för Pedagogisk miljö i tanke och handling. Hon är legitimerad förskollärare och grundlärare samt utbildad ateljerista, skådespelare och teaterpedagog. Hon driver också bloggen Pedagogiska Kullerbyttan.

Hej Linda!

Den första utgåvan av Pedagogisk miljö i tanke och handling som kom ut 2016 blev en stor framgång. Vad tror du är den viktigaste orsaken till det?

Jag tror det handlar om att boken ger många olika perspektiv på pedagogisk miljö från flera olika författare i olika roller. Det finns både de som har arbetat länge med miljö och material och de som beskriver hur deras utvecklingsarbete har börjat. Det är också verkligen som bokens titel säger, en bok för både tanke och handling.

Läs hela intervjun här >>

Om Bokens titel

Titel Pedagogisk miljö i tanke och handling
Redaktör Linda Linder
Utgiven 2021 (reviderad och omarbetad utgåva, första utgåvan utkom 2016)
ISBN 9789188149541