NYHET: Det digiloga klassrummet

Helen Larsson

VARIERAD UNDERVISNING SOM INKLUDERAR

Specialläraren och IKT-pedagogen Helen Larsson som driver kontot "Mitt digiloga klassrum" på instagram kommer med sin första bok.

I den visar hon hur vi kan mixa analoga och digitala verktyg så att det blir en naturlig del i undervisningen på ett sätt som skapar inkludering, individualisering, variation och motivation.

NYHET 2022

Lärarförlagets pris: 285 kr

Digilogt - när en mixad undervisning ger alla möjlighet att vara sitt unika jag

Är det möjligt att låta eleverna själva få välja hur de vill lära sig? Ja, om vi som lärare erbjuder alla de verktyg vi faktiskt har, då är den individualiserade undervisningen inom räckhåll. Vi vet ju att det finns massor av övningar och arbetssätt som leder till lärande - varför bara välja ett?

Helen Larsson har sedan många år utvecklat ett arbetssätt som ger många fördelar för både elev och lärare. Det blir roligare, inkluderande och än mer motiverande när man får vara med och välja hur man ska lära. Helen erbjuder alltid flera olika verktyg på sina lektioner. Och eleverna - ja, de väljer olika verktyg på olika lektioner, så det blir också varierande. 

Det här är en bok som passar lika bra för lärare i grundskolans F-6 som i den anpassade grundskolan 1-10. Helen har erfarenhet från båda skolformerna och vet att arbetssättet fungerar.

 

En app i flera ämnen - är det möjligt?

Det är inget egenvärde i sig att använda en mängd olika appar i undervisningen. Det kan snarare vara en fördel för både oss lärare och våra elever att lära sig en eller ett par appar ordentligt. Faktum är att appar kan användas mer kreativt om vi kan de mer på djupet, och eleverna kan koncentrera sig på lärandet och uppgiften istället för tekniken.

Man kan t ex ta en rit-app och använda den i en mängd olika ämnen. Är du nyfiken på hur, så läs mer här där Helen Larsson berättar och förklarar.>>

Extra material från webbinaret 9 november

Svar på de frågor som inte hann besvaras under webbinaret hittar du här.>>
Här finns också bilderna som visades.>>

Så här tycker läsarna om Det digiloga klassrummet:

Betyg 4: Mycket bra!

Boken består av sju väl avgränsade kapitel och Larsson inleder med att på ett tydligt sätt förklara vad universell design för lärande är, liksom med att ge förslag på metoder och verktyg som kan bygga upp de pedagogiska läroprocesserna både i det fysiska och det digitala klassrummet. Larsson diskuterar olika sätt att skapa motivation till lärande och redogör tydligt för flertalet inkluderande anpassningar där lärarens grundmetodik i det pedagogiska arbetet med små medel kan ändras för att öka elevens förståelse och delaktighet. Alla delar i boken byggs upp kring tydliga exempel till varje föreslagen anpassning.

Elin Forsgren
Lektör

ur BTJ-häftet 24/2022

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Din bok har lagts till i varukorgen

De digitala verktygen behöver inte användas på ett avancerat sätt för att skapa stora förändringar.

Helen Larsson är speciallärare och IKT-pedagog i åk 1-6. Hon har erfarenhet från både grundskolan och den anpassade grundskolan. 

Hennes norm är olikheter, där alla tillåts vara sitt unika jag. Helen inspireras och brinner för att skapa en tillgänglig lärmiljö för alla elever genom att använda digitala verktyg som en naturlig del av undervisningen. Genom detta arbetssätt som hon förespråkar, använder hon en anpassad grundpedagogik som ger färre speciallösningar för enskilda elever. Undervisningen är digilog, en härlig mix mellan både digitalt och analogt lärande!

Helen fick 2:a pris i Guldäpplet 2021.

Intervju med Helen i Skolvärlden

"Variation är Helen Larssons signum. I sin undervisning plockar hon in det bästa av två världar – den digitala och den analoga.
– Alla lärare jobbar redan digilogt utan att kanske sätta namn på det, säger hon."
Så inleder Lars Öhman intervjun med Helen Larsson i tidningen Skolvärlden.

Läs hela intervjun här>>

 

Boka en inspirationsföreläsning med Helen

Missa inte chansen att höra Helen Larsson live. Nu kan du boka en 3-timmars inspirationsföreläsning med Helen till din skola. Ett bra komplement till boken och ett bra startskott för att komma igång med ett nytt arbetssätt. Läs mer om inspirationsföreläsningen här>>

Om Bokens titel

Titel Det digiloga klassrummet - varierad undervisning som inkluderar
Författare Helen Larsson
Utgiven 2022
ISBN 9789188149718