NYHET: Förändringsprocesser i förskolan

Maria Elbrand och Therés Åkerblom

"Förändringsarbete sker både i en organisation, och inom oss själva. Ständiga omorganisationer och förändrade förutsättningar medför ofta en stor trötthet hos personalen i förskolan. Vad skulle hända om vi i stället vänder på stenarna och pratar OM en organisation där förändringarna börjar i oss själva och tillsammans med varandra? Där vi ger varandra påfyllning och energi utifrån ett självledarskap och ett professionellt kollegialt lärande?"
Maria Elbrand och Therés Åkerblom

⭐⭐⭐⭐
Helhetsbetyg: Mycket bra!
Btj-häftet nr 15 2023

Lärarförlagets pris: 295 kr

Det går inte att driva förändring på måfå utan kompassnål. Det krävs en samsyn, gemensamma ställningstaganden och en plan för varför, vad och hur saker ska genomföras.

När målet är att förändra och förbättra... och göra det tillsammans.

 

Att kontinuerligt utveckla både sig själv och verksamheten är en självklarhet för de flesta. Men det är en konst att göra det tillsammans så att alla känner sig delaktiga, engagerade och tar ansvar för förändringsprocessen. 

 

I boken får du följa en enskild förskolas vardagsarbete med målet att ständigt förbättra verksamheten, men du får också teoretiska grunder och praktiska övningar för ett gemensamt förändringsarbete på din egen förskola. 

 

Maria Elbrand och Theres Åkerblom ger exempel på hur du tillsammans med dina kollegor skapar förutsättningar för en lärande förskola - för barnens bästa. 

 

Den här boken passar mycket bra att läsa för gemensamma reflektioner i bokcirkelns format. Läs mer här>>

Så här tycker våra läsare:

Förändringsprocesser i förskolan är engagerande och lätt att tillgodogöra sig med författarnas närvaro i verksamheten.

I den här boken visar författarna på ett förändringsarbete i en förskola. Vad är det för mekanismer som styr, vad är det för tankar som råder – vilka processer är det som sätts igång i ett förändringsarbete och hur blir alla delaktiga?

Bokens absoluta styrka är närheten till praktiken, vilket också medför att författarnas röster, i sina roller, blir väldigt tydliga. Exempel hämtas ur en förskolas förändringsarbete, från en traditionell och "förmanande" förskola till en förskola med nyfikenhet och lust där barnens lärandeprocesser sätts i centrum och där de får möjlighet, och framför allt rättighet, att påverka sin utbildning. Boken följer hela resan och är fylld av praktiska exempel och egna reflektioner. Betyg: Mycket bra!

Ulf Malmqvist, lektör
Läs hela recensionen i BTJ-häftet nr 15, 2023

Din bok har lagts till i varukorgen

Tänk om vi alla skulle se förändring som en utvecklingsresa vi gör tillsammans, en levande process och en transformation av något vi redan gör.

Maria Elbrand är legitimerad förskollärare, utvecklingsledare, fil.mag i den praktiska kunskapens teori samt ateljerista. 

 

Therés Åkerblom är legitimerad förskollärare, rektor, processtödjare samt lärarfortbildare och författare. 

Om Förändringsprocesser i förskolan

Titel Förändringsprocesser i förskolan
Författare Maria Elbrand och Therés Åkerblom
Utgiven 2023
ISBN 9789188149756