När samverkan blir avgörande – för elever som står utanför skolan
Att en elev inte kommer till skolan kan bero på en mängd olika saker – men lösningen kräver nästan alltid att vi arbetar tillsammans. Skola, socialtjänst, elevhälsa och vård behöver samverka tätt, med elevens bästa i fokus. Och för att lyckas krävs inte bara vilja – det krävs också strukturer, gemensamma arbetssätt och ett tillitsfullt samarbete.
Skolverket lyfter vikten av ett tidigt och samordnat arbete, och möjligheten till statsbidrag för att bygga upp skolsociala team är en aktuell satsning som kan ge kraft åt det lokala arbetet. 2024 gav vi ut antologin Aktiv samverkan för ökad skolnärvaro och vi har förstått att många vill veta mer om hur man får till detta i praktiken.
Vi bett en av bokens redaktörer, Max Hjorton, om råd. Hans svar på våra frågor kan du läsa här nedanför.

Vad krävs för att samverkan ska fungera i praktiken och inte bara i teorin?
Vi behöver till viss del förstå varandras uppdrag och arbetssätt - för att inte ha orimliga förväntningar på andra aktörer. Vi behöver också gå in i samverkan med grundtanken - vad kan min instans göra, vad kan vi bidra med? Utifrån den större helhetsbild en samverkan kan ge så kan det få oss att tänka om kring våra egna insatser, men vi ska inte kräva insatser av andra. Vi behöver ta fullt ansvar för vår egen instans och vårt eget uppdrag. Samverkan kan ge oss en större förståelse och ge oss möjlighet att samordna insatser med andra. Systematik, struktur, delaktighet och fokus på elevens behov är också bra grundbultar för att få det att fungera.

Vilka är de vanligaste fallgroparna i samverkan kring elever med omfattande frånvaro – och hur kan vi undvika dem?
En fallgrop är att vi kan gå in i samverkan med olika bilder av vilka faktorer som utlöst och vidmakthåller frånvaroproblematiken. Vi får då olika idéer om vad som kan ”lösa” problematiken. Då behövs en kartläggning där elev, föräldrar, lärare och elevhälsan kommer till tals och att alla faktorer som spelar in belyses. Även styrkor och främjande faktorer för skolnärvaro behöver synliggöras. Frånvaroproblematik är multifaktoriellt och det är inga enkla förklaringsmodeller. Samverkan kan också upplevas tidskrävande och resursslukande, då gäller det att tänka efter kring vilka som behöver delta i samverkan och vad den har för syfte. Vi ska inte samverka om det inte föreligger ett behov av det för elevens och familjens bästa. Elever och vårdnadshavare kan ibland känna att de hamnar mellan stolarna och ”bollas runt” mellan olika instanser. Då är det viktigt att de professionella reder ut vilka uppdrag som varje instans har och ser efter hur det kan samordnas. Systematik, delaktighet och förplanerade möten är avgörande för att få till ett bra arbete.

Hur kan vi göra eleven mer delaktig i arbetet med skolnärvaro, på riktigt?
Det snabba svaret på denna fråga är att visa ett genuint intresse och nyfikenhet. Eleven behöver känna att hen är saknad, omtyckt och inte bortglömd.
Det är också svårt att vara delaktig om man inte får information. Så berätta vilka olika anpassningar som kan genomföras och delaktiggör eleven i planeringen. Vid kartläggningar med elever kan det vara bra att använda olika typer av kartläggningsmaterial med skalfrågor eller förskrivna alternativ. Det gör att eleven slipper sitta öga mot öga och svara på svåra frågor. Glöm inte att efterfråga intressen, styrkor och viktiga relationer. Det kan vara viktiga byggstenar för att planera ett skolnärmande!
Boktips!

Aktiv samverkan för ökad skolnärvaro
Problematisk skolfrånvaro är en komplex fråga. Elever behöver stöd för att kunna återvända till skolan. Vi som arbetar inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård har olika uppdrag, men också ett gemensamt ansvar för dem som har behov av insatser från flera aktörer samtidigt. Den här boken handlar om hur vi kan samverka.
Hur kan vi utveckla våra sätt att arbeta tvärprofessionellt? Hur kan vi bli bättre på att samverka med föräldrar och hur kan vi öka elevernas delaktighet i arbetet för återgång till skolan?
Författarna i den här antologin bidrar med kunskap och erfarenheter från olika professioner som möter elever som befinner sig i en problematisk skolfrånvaro. Boken ger information, inspiration och förslag på arbetssätt som stödjer en aktiv samverkan för ökad skolnärvaro.
Läs mer om boken Aktiv samverkan för ökad skolnärvaro>>
Läs mer om bokens författare>>
Om bokens redaktörer
Max Hjorton har de senaste åren arbetat i Göteborgs stad som övergripande specialpedagog med fokus på problematisk skolfrånvaro och samverkan.
Sirkka Persson har arbetat som rektor i drygt 18 år på Kringlaskolan i Södertälje. 2020 nominerades Sirkka Persson till årets rektor. Idag arbetar hon med verksamhetsutveckling samt fortbildning och har tidigare skrivit Från hemmasittare till återvändare - vägar till skolnärvaro.
