Hedersförtryck – så kan skolan motverka det
Skolan har ett viktigt uppdrag i det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld. Det här är en bok om hur vi kan arbeta med frågorna - med konkreta exempel från klassrummet och råd från experter.
En bok som kan göra skillnad - för lärare, skolledare och dig som arbetar inom elevhälsan.
⭐⭐⭐⭐
Helhetsbetyg: Mycket bra!
Btj-häftet nr 3, 2024
Lärarförlagets pris: 295 kr
De är viktigt att alla i skolan, oavsett roll, har kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och hur det kan se ut, så att vi inte missar någon som är utsatt.
Ur "5 frågor om hedersrelaterat våld och förtryck" av Skolverket
Hur kan skolan motverka hedersförtyck?
Vi behöver prata mer om hedersrelaterat våld och förtryck i skolan, eftersom skolan är den kanske allra viktigaste aktören i det förebyggande arbetet mot hedersförtryck. Att det återkommande behandlas i utbildningen ingår numera i rektors ansvar, men det är ett viktigt uppdrag för alla som arbetar i skolan. Insatser görs redan idag för att sprida kunskap inom området och för att bidra till att tidigt upptäcka och stötta de utsatta. Men mer kunskap ger möjligheter till att utveckla arbetet ytterligare.
Författaren Påhl Ruin berättar i den här boken om hur skolpersonal rent konkret arbetar med hedersrelaterade frågor och har intervjuat experter för att få deras reflektioner och råd. Tillsammans ger de en bild och en vägledning kring hur skolan kan arbeta strukturerat och grundligt för att förebygga hedersförtryck.
Så tycker våra läsare om Hedersförtryck - så kan skolan motverka det:
Helhetsbetyg 4 - Mycket bra
Fem tematiska kapitel som handlar om att undervisa om hedersnormer, att upptäcka förtrycket, att stötta utsatta pojkar, att bemöta föräldrarna och att förebygga bortförande till utlandet.
En mycket bra handbok som ger både kunskap i ämnet och konkreta förslag för undervisning och bemötande. Dessutom förmedlas viktig kunskap om hur skolpersonal bör agera vid misstanke om hedersrelaterat förtryck. Boken vänder sig till pedagoger och elevhälsoteam inom skolans alla nivåer – elever som lever under hedersförtryck finns ju från förskolan och hela vägen till Komvux och universitet. Bra litteratur- och innehållsförteckning.
Therese Nordholm, Btj
Läs hela recensionen i BTJ-häftet nr 3, 2024
Ger en initierad bild av problemen
"Jag tipsar ofta om boken när jag föreläser på skolor, den tecknar en initierad bild av problemen och erbjuder konkreta råd på hur man kan arbeta med frågorna. Jag har fått flera skolor att beställa boken till personalen, många som läst den tycker att den är jättebra".
Hoshi Kafashi, grundare av Shanazi hjältar
Påhl skriver på ett sätt som engagerar och uppmuntrar till reflektion.
Påhl Ruin har gjort ett gediget arbete med att nå personer som arbetar med hedersförtryck och han lyckas på ett utmärkt sätt få dem att i boken dela med sig av beprövad erfarenhet. Att ta del av dessa berättelser ger en bild av hur mångfacetterad problematiken är och hur arbete för att motverka förtrycket angår oss alla. För den som arbetat med frågan en längre tid är det bra att få nya infallsvinklar. Påhl skriver på ett sätt som engagerar och uppmuntrar till reflektion.
Framförallt är boken en nyttig påminnelse om att alldeles för många barn och unga inte får den frihet och de rättigheter de har rätt till; friheten att själva bestämma över sitt liv.
Charlotte Persson, leg gymnasielärare svenska och religion, Förstelärare i Sexualitet, Samtycke och Relationer, Angeredsgymnasiet
Boken borde användas i varje skola.
Vi på TRIS har låtit några från målgruppen läsa Påhl Ruins Hedersförtryck – så kan skolan motverka det, och deras sammantagna återkoppling är att boken borde användas i varje skola. De framhåller att fler unga skulle kunna få det stöd och den hjälp de behöver om dessa viktiga kunskaper och insikter sprids bland skolpersonal. Ruin har på ett skickligt sätt kombinerat teori med praktiska exempel, vilket gör boken både informativ och användbar i det dagliga arbetet. Det är en ovärderlig resurs för att tidigt upptäcka och motverka hedersrelaterat våld och förtryck, samt skydda barn och unga – och därigenom skapa tryggare skolmiljöer för alla elever.
TRIS – tjejers rätt i samhället
Din bok har lagts till i varukorgen
Vi har genom åren talat mycket om socialtjänstens och polisens arbete för att stävja förtrycket, men vad gäller det förebyggande arbetet torde ingen institution vara viktigare än just skolan
Påhl Ruin har arbetat som journalist sedan 1988 inom ett brett spektrum av samhällsfrågor, på senare tid med särskilt fokus på skola, utbildning och integration.
Ur podden Pedagogik & Ledarskap
Hör Påhl intervjuas av läraren och civilingenjören Heddi Mobarazi i podden Pedagogik och Ledarskap>>
Det avsnitt som Påhl deltar i har temat Hedersrelaterat våld och förtryck.
Läs Skolledarens intervju med Påhl Ruin
Hur kan boken stötta skolledaren i arbetet? Vilka insatser kan man som skolledare göra? Det är frågor Påhl besvarar i intervjun i tidningen Skolledaren.
Läs Ämneslärarens intervju med Påhl Ruin
Vad är det för slags bok och varför behövs den? Vad bidrar den här boken med som vi inte har tagit del av förut? Det är frågor Påhl besvarar i intervjun i tidningen Skolledaren.
Läs hela artikeln här >>
Om Hedersförtryck
Titel | Hedersförtryck – så kan skolan motverka det |
Författare | Påhl Ruin |
Utgiven | 2023 |
ISBN | 9789188149879 |