Bokcirkel som fortbildningsmetod

Vi vet alla att reflektion är ett framgångsrikt sätt att utvecklas på. Och gör vi det tillsammans så kan det ge både kraftfulla och hållbara resultat. I en bokcirkel kan vi låta författaren fylla platsen som en extra pedagog i rummet. En som delar sina kunskaper, erfarenheter och arbetssätt som ni i er tur reflekterar kring. Vad skulle det här kunna innebära för oss?

Flera av våra böcker är förberedda för att underlätta gemensamma reflektioner i lärande bokcirklar. Ladda ner reflektionsfrågor här>>

Hur gjorde Förskolorna Upptäckarna AB i Älvsjö?

Rektorna Camilla Åhlin och Berit Åhlin berättar:

Vi har sedan flera år valt samsyn och förhållningssätt som utvecklingsområden för våra fyra förskolor inom Förskolorna Upptäckarna AB. Efter våra APT har vi alltid ett pedagogiskt forum om 1 timme. Det är viktigt att den tiden får ett intressant och givande innehåll. Inför förra höstens pedagogiska forum valde vi rektorer ut ett kapitel ur boken Det hållbara arbetslaget - samspel och självledarskap i förskolan tillsammans med frågor för både från individuella delen och gruppdelen. Alla pedagoger och även kök inkluderades.

Med boken fick vi bra input med frågeställningar, individuella och grupp.

Läsdag för alla pedagoger
Vid jul fick alla pedagoger en dag ledigt för att läsa hela boken. 

Under januari APT skulle alla berätta VAD i boken de tyckte var intressant och viktigt samt motivera varför. Sedan fortsatte vi, under vårens pedagogiska forum, att använda boken som arbetsmaterial kapitelvis.

Det var en underbar bok, så användbar!

Vi valde också att boka Camilla för en heldagsutbildning för hela personalen under våra planeringsdagar på Aronsborg. Allt för att få ytterligare en dimension av boken. Många kommentarer efter dagen var att Camilla lyfte och på ett tydligt sätt vidareutvecklade boken. 

Nästa termin kommer vi ta oss an de två sista kapitlen ur boken. Boken kommer återigen vara vår julbok (de får en ledig dag) sedan kommer alla få lämna in en recension efter de frågor jag ställt. 


Planen är att nästa vår kommer alla avdelningar få välja en frågeställning som just de tycker är viktigt att lyfta med oss andra.

Att få reflektera ihop som arbetslag är viktigt för att utvecklas framåt. 
Varje grupp har blandats på förskolan så att man inte sitter med de man arbetar dagligen, så 3 grupper med 4 personer i varje. Då får man också höra andras tankar. Man får större förståelse för varandra.

Vårt pedagogiska forum är avgörande för verksamheten
I vårt arbete är pedagogiskt forum efter APT det enda tillfället jag kan samla alla pedagoger på en förskola, så jag skulle säga att det är avgörande för förskolans verksamhet.


Vi rekommenderar verkligen att jobba med boken som en del av det gemensamma kompetensutvecklingen på förskolan och boken Det hållbara arbetslaget är så användbar!

Berit Ahlin och Camilla Ahlin
Rektorer på Förskolorna Upptäckarna AB i Älvsjö

Boktips

Det hållbara arbetslaget - samspel och självledarskap i förskolan

En bok som ger dig konkreta redskap för att utveckla ett positivt samarbetsklimat och belyser bland annat självledarskap, kommunikation, stress och konfliktlösning.  

Boken hjälper dig och ditt arbetslag att navigera i en inre och en yttre värld och att skapa en lärande organisation.

Boka en föreläsning med författaren

Camilla Vahlberg är föreläsare, författare och inspiratör kring samspelskompetens i förskolans arbetslag med fokus på kvalitet, hälsa och välmående. Hon har stor erfarenhet från förskolan, i roller som förskollärare, specialpedagog, förskolechef och hälsocoach. 

Boka Camillas inspirationsföreläsning som en del i ert utvecklingsarbete. Läs mer...