Bygga en plats för möten

Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzon & Camilla Meyer

Läsaren får följa förskolan Trollet i Kalmar och projektet där deras fyraåringar skapade en mötesplats för barn och gammeltanter i nära samarbete med lokalsamhället.

Barnens idéer om en välkomnande plats formade processen hela vägen, ända tills sittplatsen invigdes.

Lärarförlagets pris: 295 kr

Ett projekt i nära relation med omvärlden

”Nu är det inte på låtsas, nu är det inte i tanken. Nu är det på riktigt.” Så sa ett barn när byggandet av en sittplats kom igång strax utanför förskolan Trollets gård i Kalmar. 

En sittplats där gammeltanter och andra kan känna sig välkomna. En plats för möten som samtidigt synliggör barn som medborgare i samhället.

Bygga en plats för möten skildrar ett projekterande arbetssätt på en fyraårsavdelning. I boken berättar tre förskollärare hur arbetet utvecklades, från barnens första tankar om vad begreppet välkomnande kan innebära till att invigningsbanden runt sittplatsen klipptes. De beskriver hur de lyssnade på barnens idéer, följde deras processer, utmanade, bekräftade och erbjöd verktyg för fortsatt undersökande – hela tiden i nära relation med omvärlden.

Förskolan Trollet har sedan mer än 30 år hämtat inspiration från förskolorna i Reggio Emilia. Boken är rikt illustrerad med dokumentationsbilder. 

Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer är alla förskollärare och jobbar på förskolan Trollet i Kalmar. Under två år arbetade de tillsammans med tre- och fyraåringar.

"En plats för möten som samtidigt synliggör barn som medborgare"

Förskollärarna Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer beskriver ett projekt kring att skapa en sittplats där gammeltanter och andra kan känna sig välkomna. En plats för möten som samtidigt synliggör barn som medborgare i samhället. Författarna ger tydliga och praktiska exempel på hur en lyckad undervisning i förskolan kan fungera.

Bygga en plats för möten – ett projekt i nära relation med omvärlden utspelar sig på förskolan Trollet i Kalmar som sedan mer än 30 år hämtat inspiration från förskolorna i Reggio Emilia. Handlingen skildrar ett projekterande arbetssätt på en fyraårsavdelning. I boken berättar tre förskollärare hur arbetet utvecklades, från barnens första tankar om vad begreppet välkomnande kan innebära till att invigningsbanden runt sittplatsen klipptes. De beskriver hur de lyssnade på barnens idéer, följde deras processer, utmanade, bekräftade och erbjöd verktyg för fortsatt undersökande – hela tiden i nära relation med omvärlden.


Sandra Borgh Classon
Förskollärare Valås Förskola

Läs recensionen i sin helhet här>>

Din bok har lagts till i varukorgen

”Nu är det inte på låtsas, nu är det inte i tanken. Nu är det på riktigt.”
Ewa Hedenkvist och Bettan Lorentzon, Camilla Meyer är alla förskollärare på Trollet i Kalmar.

Om Bygga en plats för möten

Titel Bygga en plats för möten
Författare Ewa Hedenkvist och Bettan Lorentzon, Camilla Meyer
Utgiven 2018
ISBN 9789188149275