Rea!

Bygga en plats för möten

278 kr 225 kr

Läs ett smakprov

Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer, 2018

Artikelnr: 9789188149275 Kategori:

Beskrivning

Förskolan Trollets gård i Kalmar

”Nu är det inte på låtsas, nu är det inte i tanken. Nu är det på riktigt.” Så sa ett barn när byggandet av en sittplats kom igång strax utanför förskolan Trollets gård i Kalmar. 

En sittplats där gammeltanter och andra kan känna sig välkomna. En plats för möten som samtidigt synliggör barn som medborgare i samhället.

Bygga en plats för möten skildrar ett projekterande arbetssätt på en fyraårsavdelning. I boken berättar tre förskollärare hur arbetet utvecklades, från barnens första tankar om vad begreppet välkomnande kan innebära till att invigningsbanden runt sittplatsen klipptes. De beskriver hur de lyssnade på barnens idéer, följde deras processer, utmanade, bekräftade och erbjöd verktyg för fortsatt undersökande – hela tiden i nära relation med omvärlden.

Förskolan Trollet har sedan mer än 30 år hämtat inspiration från förskolorna i Reggio Emilia. Boken är rikt illustrerad med dokumentationsbilder. 

Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer är alla förskollärare och jobbar på förskolan Trollet i Kalmar. Under två år arbetade de tillsammans med tre- och fyraåringar.

Förskolan Trollet

 

Innehåll

Inledning

Prolog

Välkommen till oss på Trollet
Hundraspråklighet
Förskolan Trollets verksamhetsidé
Tema och projekt
Vår pedagogiska miljö
Att välja grupper
Trollets systematiska kvalitetsarbete
Hur gör vi det möjligt?
Mötesstruktur
Arbetsgrupper
En dag på Trollet

Projektet ”En välkomnande plats”
Ett projekt påbörjas på fyraårsavdelningen
Vad är välkomnande?
Delaktighet genom reflektionssamling
Foton på välkomnande platser

Fokus på sittplatser
En modell av platsen
Välkomnande sittplatser på gården
Ledarrollen och riktlinjer
Berga centrum brinner
Välkomnande sittplatser i närområdet

En mångfald av undersökande 
En byggutmaning
Parallella processer
Föräldrarnas delaktighet
Utvärdering

Vi möter gammeltanterna
Mötet på Skogsrået
Sittplatsen får en mottagare
Reflektionsväggen
Bilder på sittplatser
Kontakt med kommunen
Brev till våra gammeltanter
Vilka material ska vår sittplats ha?
Ritning i form av en modell
Att arbeta mot läroplanens mål

Vi skapar en välkomnande plats
Mötet med Stefan och Patrik
Vi bygger en sittplats
Regnbågens färger

Epilog 

Tack 

Referenser 

Mer information

Vikt 0.324 kg
Bokbindning

Mjuka pärmar

Utgivning

11 april 2018

Sidor

168

Bokblogg

Pedagog Mölndal

Förskollärarna Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer beskriver ett projekt kring att skapa en sittplats där gammeltanter och andra kan känna sig välkomna. En plats för möten som samtidigt synliggör barn som medborgare i samhället. Författarna ger tydliga och praktiska exempel på hur en lyckad undervisning i förskolan kan fungera.

Bygga en plats för möten – ett projekt i nära relation med omvärlden utspelar sig på förskolan Trollet i Kalmar som sedan mer än 30 år hämtat inspiration från förskolorna i Reggio Emilia. Handlingen skildrar ett projekterande arbetssätt på en fyraårsavdelning. I boken berättar tre förskollärare hur arbetet utvecklades, från barnens första tankar om vad begreppet välkomnande kan innebära till att invigningsbanden runt sittplatsen klipptes. De beskriver hur de lyssnade på barnens idéer, följde deras processer, utmanade, bekräftade och erbjöd verktyg för fortsatt undersökande – hela tiden i nära relation med omvärlden.

Tänker nytt tillsammans

Redan några sidor in i boken blir jag rörd till tårar, man kastas direkt in i slutet i förskolans projekt när ”platsen för möten” invigs och pappan till ett utav barnen talar till barn, pedagoger och ”gammeltanterna” inför vänner, journalister och andra nyfikna om det fantastiska arbetet de tillsammans åstadkommit. Han talar i VI-form, vilket tyder på att man har lyckats med att även få föräldrar involverade i projektet. Där och då förstår jag att temat och det projektbaserade förhållningssättet jag senare i boken ska få ta del av har utvecklats till något utöver det vanliga.

I bokens första del får man ta del utav enhetens organisation och förskolans struktur och jag slås av att förskolan genomsyras av en genuin människosyn, där varje person som förskolans huvudpersoner möter under sin dag på förskolan är viktiga och omnämns. Att varenda möte som sker, varje handling som görs och varje sekund som går genomsyras av ett gemensamt syfte, att verka för barnens absoluta bästa.

Att läsa om organisation, mötesgrupper eller ta del utav dokument kring systematiskt kvalitetsarbete väckte många nya tankar och gav mig nya infallsvinklar i hur man kan tänka om och tänka nytt om den starka traditionella organisationen som fortfarande lever kvar i många av våra traditionella förskolor.

Magisk historia

När det gäller det två år långa projektet som vi får följa avdelningen Stenkulan vill jag inte avslöja historien, men den är mysig, genomtänkt och fullständigt magisk. Vi får möta engagerade pedagoger som aktivt arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet. De reflekterar, analyserar och planerar varje litet steg de gemensamt i gruppen skall ta. De hittar precis rätt i balansen mellan att fånga upp varje barns tankar och att behålla intresset och engagemanget för hela gruppen. Min upplevelse är att alla barn under projektet känner sig lyssnade på och upplever stort inflytande under processen.

Jag rekommenderar alla pedagoger, förskolechefer och andra verksamma inom förskolan att läsa boken. Den är lättläst och förskollärarnas engagemang smittar av sig hos läsaren. Du får tydliga praktiska exempel på hur en lyckad undervisning i förskolan kan fungera. Boken gav mig en känsla av upprymdhet och jag blev inspirerad och ivrig att möta barnen på min egen förskola med nya ögon och nya sätt att tänka.

Sandra Borgh Classon
Förskollärare Valås Förskola

Du gillar kanske också…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Ta del av erbjudanden och nyheter i mejlen