Bokstavstema i förskoleklass

230 kr

Läs ett smakprov

Jessica Ekberg & Monika Lång, 2018

ISBN: 9789188149350 Kategori:

Innehåll

Bokstavstema i förskoleklass

Det ska vara kul att lära sig läsa och skriva.

Med den utgångspunkten utvecklade Jessica Ekberg och Monika Lång ett helt nytt arbetssätt för förskoleklassen. Resultatet blev bokstavstema – en lustfylld och ämnesövergripande undervisning med stort utrymme för estetiska lärprocesser. Elevernas intressen får ta plats och de kan se och följa sin egen utveckling. När övningarna sätts in i ett sammanhang blir det lättare och roligare att lära sig!

I den här boken beskriver författarna hur de arbetar med bokstavstema och tankarna bakom de olika momenten. I genomgången av alfabetet bjuder de på massor av exempel på inspirerande och kul teman, övningar och lekar.

Jessica Ekberg och Monika Lång arbetar i förskoleklass på Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola i Karlstad. År 2017 fick de Helgepriset för sitt arbete med bokstavstema.

 

Innehåll

Bokstavstema – så började det

Vad styr våra teman?
Läroplanen
Veckans bokstav
Traditioner och högtider
Årstider
Elevinflytande
Kul med fakta
Klassens behov
Ämnesövergripande arbetssätt
Progression

Återkommande ämnen
Svenska
Engelska och andra språk
Matematik
Bild
Natur, teknik och samhälle
Lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse
Musik

Hur vi arbetar med bokstavstema
När ska bokstaven eller temat komma?
Temaveckornas innehåll
Lärmiljöer
Reflektioner och utvärderingar
Klassens sajt
Bokstavspersoner
Väskan
Min bokstavsbok
Jagboken
Händelseboken
Samling
Tankekompis
Lekpass

Teman A till Ö

Lekbibliotek

Information

Vikt 0.38 kg
Bokbindning

Mjuka pärmar

Sidor

208

Utgivning

19 oktober 2018

Recensioner

BTJ-logga, Bibliotekstjänst.

Ekberg, Jessica och Lång, Monika
Bokstavstema i förskoleklass
Publiceras i BTJ-häftet nr 4, 2019.
Lektör Eva Lexell Törnblom

Recension
Boken beskriver ett arbete med veckovis bokstavstema som utgångspunkt för lekfullt lärande i förskoleklass. Två förskollärare som arbetat tillsammans i förskoleklass i flera år längtade efter en lustfylld skola där estetiska lärprocesser får ta större plats. Där eleverna känner glädje och nyfikenhet, är mer delaktiga och kan följa sin egen utveckling. Teman väljs efter deras intresse. Pedagogerna planerar så att alla ämnen, läroplanens intentioner och moment bearbetas. Varje vecka inleds med en kick-off: en ”expert”, en bokstavsperson (t.ex. Fredsmäklaren rida, Gosedjursexperten Gunilla eller Miljöexperten Mustafa) kommer på besök med en väska med inspirerade innehåll.

Temat blir naturligt ämnesövergripande. Varje vecka summeras tillsammans med eleverna: ””Vad har vi gjort? Vad har vi lärt oss? Vad använde vi materialet i väskan till?” osv. Boken, med luftig layout och disposition, är rikt illustrerad med stora färgfoton. Det är en tydlig och mycket inspirerande handbok för kreativt temaarbete i förskoleklass.

Du gillar kanske också…