Anne-Marie Körling – ny läsambassadör

Anne-Marie Körling, författare till Läraren inom mig, har utsetts till Sveriges nya läsambassadör. Under de kommande två åren ska hon arbeta med att främja läsningen bland barn och ungdomar. I november utkommer hon med sin nya bok Undervisningen mellan oss.

Under bokmässan utsågs Anne-Marie Körling till Sveriges nya läsambassadör. Det är Kulturrådet som utnämner läsambassadören och det är ett hedersuppdrag tycker hon:

– Jag är överväldigad. Det känns fantastiskt roligt – och utmanande. Det handlar ju om att få utveckla någonting som är avgörande för demokrati, människovärde och inkludering. För mig är det här en möjlighet att få arbeta med frågor som är djupt demokratiska.

Vad innebär uppdraget?
– Det innebär att jag i alla olika sammanhang kommer att prata om läsning och läsningens betydelse för unga människor. För de som kan läsa och för de som inte kan läsa. Men även för vuxna som ännu inte kommit i kontakt med böcker. Läsningen ska ge en konstnärlig upplevelse, en känslomässig upplevelse – så att man vill börja läsa och sedan fortsätta.

Varför är det viktigt för dig?
– Jag kommer att ingå i vidare samtalet om vad läsning är. Det har jag gjort tidigare också men nu kommer jag att få lov att göra det på ett annat sätt. Det känns oerhört viktigt.

Alltför många elever går genom skolan utan att lära sig läsa ordentligt, menar Anne-Marie Körling.

– Många av dem berättar inte om det utan skaffar sig olika strategier för att lösa sin situation, sitt liv utan att kunna läsa. Och vi måste uppmärksamma det och hela tiden ge läsundervisningen en plats. Vi får aldrig någonsin överge det.

E-post
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Ta del av erbjudanden och nyheter i mejlen