Pedagogikens pionjärer

Katarina Bjärvall

Här är de, pedagogikens superstjärnor, samlade i en och samma bok.

Läs om Johan Amos Comenius, Ellen Key , Fridtjuv Berg, Lev Vygotskij, Maria Montessori och många fler - alla med stor betydelse för vårt utbildningssystem idag!

⭐⭐⭐⭐
Helhetsbetyg: 4 - Mycket bra!
BTJ-häftet nr 23, 2019

Lärarförlagets pris: 295 kr

Lär känna fler än de vanligaste namnen

Pedagogikens pionjärer är berättelsen om tjugoen modiga och kontroversiella lärare och deras idéer. Alla har starkt påverkat den svenska skolan och förskolan, liksom vår syn på barn och kunskap. Deras gärningar spänner över fyra sekler, från Johan Amos Comenius till Paulo Freire, och över fyra kontinenter. Idéer hakar i och förstärker varandra - eller bryts och omvandlas till något helt nytt. Tillsammans blir pionjärernas liv och tankar en exposé över den moderna pedagogikens utveckling.

Boken vänder sig framför allt till lärare och lärarstudenter, men även till alla andra som är intresserade av idéhistoria och av skolans roll i samhället. Porträtten har tidigare publicerats i Pedagogiska magasinet. De är kompletterade, fördjupade och omarbetade för den här boken. Ett par analyserande kapitel har också tillkommit. För bilderna i kollageteknik står illustratören Pia Koskela.

Pedagogikens superstjärnor

Johan Amos Comenius
Jean-Jacques Rousseau
Mary Wollstonecraft
Johann Heinrich Pestalozzi
Friedrich Fröbel
N F S Grundtvig
Ellen Key 
Sofi Nilsson
Fridtjuv Berg
Rabindranath Tagore
Lev Vygotskij
Maria Montessori
Ellen och Maria Moberg
Elsa Köhler
John Dewey
Janusz Korczak
Célestin Freinet
Alva Myrdal
Jean Piaget
Paulo Freire

"En välgjord introduktion / ... / där även kvinnorna får ta plats"

HELHETSBETYG: 4 - Mycket bra!
Pedagogikens pionjärer ger en kort introduktion, på ett populärvetenskapligt sätt, till förgrundsfigurer inom fältet. Det finns liknande introduktionsböcker, men författaren och frilansjournalisten Katarina Bjärvalls stora förtjänst är att hon lyfter fram fler än de vanligaste namnen. Så får John Dewey och Lev Vygotskij sällskap av Rabindranath Tagore och Mary Wollstonecraft. Sofi Nilsson och Elsa Köhler är två andra exempel på ibland bortglömda pedagoger.

Porträtten har tidigare publicerats i Pedagogiska magasinet, men har utvecklats i bokformatet. Fyra sekel representeras, från Comenius till Freire och författaren beskriver pionjärernas liv och verk med ett personligt anslag. Varje avsnitt kompletteras med referenser för den som vill gräva djupare. Boken kan läsas av studenter, lärare eller andra som är intresserade av hur pedagogikens idévärld har utvecklats. En välgjord introduktion till området där även kvinnorna får ta plats.

Marie Leijon
Lektör BTJ
BTJ-häftet nr 23, 2019

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Din bok har lagts till i varukorgen

En exposé över den moderna pedagogikens utveckling.
Katarina Bjärvall är journalist och författare.

Mer om Katarina Bjärvall finns att läsa där Lärarförlagets författare presenteras!

Om Pedagogikens pionjärer

Titel Pedagogikens pionjärer
Författare Katarina Bjärvall
Utgiven 2019
ISBN 9789188149459