Första tiden

Maria Wiman

- MIN GUIDE FÖR EN TRYGG START

Äntligen finns den! Guideboken för dig som är ny som lärare. Maria Wiman, som 2019 utsågs till Sveriges bästa lärare, delar med sig av erfarenheter och tips.

"Att vara lärare är kreativt, oförutsägbart, knäppt och otroligt spännande. I den här boken vill jag synliggöra den tysta kunskap som tar många år för lärare att förvärva."


⭐⭐⭐⭐

Helhetsbetyg: Mycket bra!
BTJ-häftet nr 6, 2021

Lärarförlagets pris: 295 kr

Råd och knep för dig som är ny i yrket

I Första tiden som lärare delar Maria Wiman med sig av sina bästa råd och beprövade knep till dig som är ny i yrket.

”Vi lär oss så mycket på lärarutbildningen och när vi kommer ut i yrkeslivet har vi en välfylld ryggsäck av ämneskunskaper och kännedom om styrdokument. Ändå upplevde jag som nyexad ett ordentligt glapp när jag väl tog steget ut på klassrumsgolvet. Läraryrket  tycktes bestå av en hel arsenal av tyst kunskap och färdigheter. Det tog lite tid att greppa den kunskapen.”

Läs om hur du kan lägga upp lektioner, hantera konflikter, bygga relationer och mycket mer. Allt förmedlat med humor, värme och massor av konkreta exempel, från en lärare som alltid står på elevernas sida.

Ta chansen att läsa mer om bokens upplägg och innehåll genom att klicka på knappen Läs ett smakprov ovan!

 

Så här säger våra läsare om Första tiden som lärare:

Konkreta tips

Marias bok visar med humor och mycket värme att man valt rätt yrke, utan att svårigheter för den skull sopas under mattan. Man får i stället konkreta tips på hur man tar sig an dem.

Susanne Hellström
ny lärare

En riktigt grym bok

Riktigt grym bok och jag hade verkligen velat läsa den som nyexad! Den var nyttig även för mig som kanske är någonstans mellan ny lärare och veteran men åh, vad många bra tips som man själv fått upptäcka längs resan!

Att få många tips kan visserligen kännas övermäktigt men Maria påminner gång på gång om att man får vara ny, man får stjäla andras färdigplanerade grejor och att det är viktigt att vara snäll mot sig själv i det komplexa yrket läraryrket är. Rekommenderar den varmt till alla nyexade men tror också många rutinerade har en del att hämta. Om inte annat kan man behöva påminnas om ett och annat. Riktigt bra sammanställning av det viktigaste att ha med sig i läraryrket.

Bloggare ”fröken gella”, legitimerad lärare 

Råden spänner över ett vitt fält av företeelser som lärare behöver förhålla sig till i grundskola och gymnasium

Precis som i många andra yrken är det både spännande och skrämmande att ta steget ut i sitt första lärarjobb efter utbildningen. Maria Wiman, lärare i de samhällsorienterande ämnena och svenska, försöker ge nödvändigt stöd genom den här boken, där hon är kort och konkret med talrika exempel från sitt eget yrkesliv.

Råden spänner över ett vitt fält av företeelser som lärare behöver förhålla sig till i grundskola och gymnasium. Själva lektionerna är i verkligheten bara en begränsad del av vardagen i yrket. Eleverna är givetvis självständiga individer, yttre omständigheter påverkar deras dagliga motivation och humör, lektioner behöver planeras och utvärderas, andra myndigheter och instanser ska kontaktas liksom vårdnadshavare, samt mycket annat som ska göras eller tas hänsyn till.

Här finns många goda idéer och tankar att ta till sig för den som är nyutbildad eller kanske har fått en anställning som obehörig och är rådvill. De är paketerade på ett användbart vis för att lätt kunna användas. För den nybakade läraren finns en litteraturförteckning att botanisera i för fördjupande läsning.

Linus Björk
Lektör
BTJ-häftet nr 6, 2021

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Din bok har lagts till i varukorgen

Att vara lärare är kreativt, oförutsägbart, knäppt och otroligt spännande.
Maria Wiman är lärare i svenska och SO, kolumnist och författare. Hon har tidigare skrivit boken Värdeskapande lärande.

2019 utsågs hon till Sveriges bästa lärare. Har även prisats som Årets pedagog, mottagit Huddinges pris i entreprenörskap och Trevor Dolan-stipendiet ”Årets punkare i skolvärlden”.

Mer om Maria Wiman finns att läsa där Lärarförlagets författare presenteras!

Om Första tiden som lärare

Titel Första tiden som lärare - Min guide till en trygg start
Författare Maria Wiman
Utgiven 2021
ISBN 9789188149534

Fler böcker av Maria Wiman