Demokratilärande i klassrummet
Att individer, generationer och grupper konsumerar information på olika sätt och i olika medier kan öka klyftorna mellan oss och de uppfattningar vi har om världen. I kölvattnet av detta brus skapas utrymme för olika tolkningar och idéer. Tolkningar som blir ”sanningar” och som ofta presenterar enkla lösningar på svåra problem.
Många elever saknar dessutom känsla av sammanhang, känner sig vilsna. Det behöver vi kunna hantera. Det här en en handbok för demokratilärande i klassrummet.
FÖRHANDSBOKAS NU!
Planerad utgivning i mitten av januari
Lärarförlagets pris: 295 kr
Handboken för demokratilärande
Demokratilärande handlar om att förstå det komplexa i en osäker omvärld och förmå hantera utvecklingen när omvärlden kryper in i våra klassrum och liv.
Skolan ska hjälpa eleverna att utveckla och stärka de filter som krävs för att kunna genomskåda det som inte är sant och tillförlitligt, men också stärka elevens tilltro till sig själv och sin identitet. Allt det som pockar på i dagens samhälle kräver att vi behöver vara väl förberedda på att bemöta tvivel, konspirationsteorier, falska nyheter och olika syn på världen.
Boken lyfter teman som källtillit, bekräftelsebias, skolans juridifiering samt demokratins utmaningar och möjligheter. Med praktiken i fokus presenteras handfasta evidensbaserade strategier och verktyg som kan främja elevers demokratilärande. Detta exemplifieras genom olika metoder som utgår från ett elevaktivt klassrum.
När samhället förändras och utsätts för press blir det ganska snabbt tydligt just i skolan. Uppdraget för oss som arbetar i skolan tycks ibland bli bredare och bredare. Djupare och mer komplext, när det fylls med önskemål om hur vi ska lösa olika samhällsproblem och utmaningar. Ska skolan, och vi som arbetar i den göra allt?
Din bok har lagts till i varukorgen
Det handlar om att bygga resiliens – motståndskraft.
Barn och unga vill och behöver diskutera samhällsfrågor, och det de ser hända i omvärlden. Den som har kunskap och förståelse är mer trygg. Den som har strategier och är förberedd kan bättre hantera stress och oro.
Anna Klockar och Mia Vestman är legitimerade lärare för grund-och gymnasieskolan med lång erfarenhet av undervisning och skolutveckling.
En röd tråd i deras arbete är att skapa ramar för ett hållbart och tryggt lärarskap. Demokrati, resiliens och kommunikation är viktiga delar i detta arbete. Författarna strävar efter att belysa utmaningar och möjligheter som skolan står inför kopplat till det samhälle vi lever i, och på ett konkret sätt visa på metoder och verktyg för att hantera dem.
Om Demokratilärande i klassrummet
Titel | Demokratilärande - i klassrummet |
Författare | Anna Klockar och Mia Vestman |
Utgiven | 2024 |
ISBN | 9789198857689 |