Bonusmaterial från webbinariet den 2 februari 2023

Fler frågor än vad som var möjligt att hinna besvara ställdes i vår chatt under webbinaret. Varsågod, här får du svaren skriftligt istället.

 

Hur får man informella ledare att låta andra komma till tals?

Mitt råd är att dels tydliggöra dina förväntningar på deltagarna som grupp i mötet men också att formulera kulturkontrakt och ställningstaganden för hur ni vill ha era forum. Tydlig struktur i dagordning och innehåll där möteshållare, tidtagare, ordfördelare mm finns kan bidra till en styrning. Prata även enskilt med de informella ledarna om hur du vill att de ska agera, vad du ser som exempelvis behöver förändras och förstärkas eller tonas ner. Ge individuella uppdrag till deltagarna i forumen, något de ska tänka extra på för att bidra till ett utvecklande möte. 

Vad tycker du är de största farorna när man fokuserar för mycket på "sen" och glömmer "då" och "nu"?

Att vi inte utgår från där barn och medarbetare befinner sig, att vi inte förstår sammanhanget på djupet utan söker snabba svar för fort. 

 

Hur startar man ett arbete med att förändra en kultur?

Sätt ord på din ledarskapsfilosofi utifrån de kulturells värden du vilar mot och kommunicera din tolkning av uppdraget som du och medarbetarna utför, din ram som ledare... Prata om varför ni behöver förändra kulturen, skapa meningsfullhet i det. Vad är det som gör att kulturen ni har idag inte ska leva kvar? Alla behöver förstå syftet med varför. Definiera er kultur och sedan utifrån det formulera ert nuläge. Därefter sätt upp delmål i era egna förväntningar på er själva som ni stämmer av mot i er praktik. 

 

 

Att leda en lärande förskola

Läs mer om Anna Lunds bok om Att leda en lärande förskola här>>

Som deltagare på webbinaret får du just nu 20% på boken. Ange koden WebbinarFEB vid beställning i webbshoppen.