Bokstavstema i förskoleklass

Jessica Ekberg & Monika Lång

Häng med när bokstavspersonen kommer på besök, få massor av exempel på roliga teman, övningar och lekar! Arbetssättet låter elevernas intressen ta plats och de kan se och följa sin egen utveckling.

Lärarförlagets pris: 295 kr

Veckans bokstav - kunskap för livet

Det ska vara kul att lära sig läsa och skriva. Bokstavstema är en lustfylld och ämnesövergripande undervisning med stort utrymme för estetiska lärprocesser. Elevernas intressen får ta plats och övningarna sätts in i ett sammanhang.

Jessica Ekberg och Monika Lång, förskoleklasslärare i Karlstad och Helgepristagare, beskriver tankarna bakom bokstavstema och bjuder på massor av inspirerande exempel.

"En tydlig och mycket inspirerande handbok"

RECENSION
Boken beskriver ett arbete med veckovis bokstavstema som utgångspunkt för lekfullt lärande i förskoleklass. Två förskollärare som arbetat tillsammans i förskoleklass i flera år längtade efter en lustfylld skola där estetiska lärprocesser får ta större plats. Där eleverna känner glädje och nyfikenhet, är mer delaktiga och kan följa sin egen utveckling. Teman väljs efter deras intresse. Pedagogerna planerar så att alla ämnen, läroplanens intentioner och moment bearbetas. Varje vecka inleds med en kick-off: en ”expert”, en bokstavsperson (t.ex. Fredsmäklaren Frida, Gosedjursexperten Gunilla eller Miljöexperten Mustafa) kommer på besök med en väska med inspirerade innehåll.

Temat blir naturligt ämnesövergripande. Varje vecka summeras tillsammans med eleverna: ”Vad har vi gjort? Vad har vi lärt oss? Vad använde vi materialet i väskan till?” osv. Boken, med luftig layout och disposition, är rikt illustrerad med stora färgfoton. Det är en tydlig och mycket inspirerande handbok för kreativt temaarbete i förskoleklass.

Eva Lexell Törnblom
Lektör BTJ
BTJ-häftet nr 4, 2019

RECENSION
Om du letar efter en bok som ger dig många konkreta tips och idéer och där du direkt kan sätta igång att arbeta med bokstäver som projekt eller tema då är Bokstavstema i förskoleklass av Jessica Ekberg och Monika Lång, rätt bok för dig ...

Jag känner att boken är inspirerande och att pedagoger i förskola och förskoleklass direkt kan använda sig av författarnas idé som presenterar bokstavsarbete på ett roligt sätt. Jag tror att många barn skulle uppskatta övergången från förskola till skola utifrån detta arbetssätt då det på många sätt liknar förskolans arbete med teman eller projekt. 

Åsa Stensrud
Norrgårdens förskola, Vintrosa
PEDAGOG ÖREBRO

Läs recensionen i sin helhet här>>
RECENSION
Man skulle kunna kalla den här boken för en handbok i bokstavsarbete. Två förskollärare som arbetat tillsammans ett antal år beskriver sitt arbetssätt för bokstavsinlärning i förskoleklass. Boken är både en inspirationskälla och en handbok, fylld med tips, för pedagoger i förskoleklass. Den är lättläst och fylld av bilder från deras arbete med förskoleklasselever.

Marie Green
förskollärare Valåsskolan
PEDAGOG MÖLNDAL

Läs recensionen i sin helhet här>>

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Din bok har lagts till i varukorgen

En lustfylld och ämnesövergripande undervisning.
Jessica Ekberg och Monika Lång arbetar i förskoleklass på Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola i Karlstad. År 2017 fick de Helgepriset för sitt arbete med bokstavstema.

Om Bokstavstema i förskoleklass

Titel Bokstavstema i förskoleklass
Författare Jessica Ekberg & Monika Lång
Utgiven 2018
ISBN 9789188149350