Innehåll
Skolan i en digital omvärld
Att förstå digitaliseringens påverkan på samhället – det är en av de kompetenser skolan ska förse eleverna med.
Skolan i en digital omvärld ger en bred och lättillgänglig översikt av de möjligheter och utmaningar som tekniken för med sig. Boken förklarar bakomliggande mekanismer som vi inte alltid ser, och beskriver begrepp som filterbubblor, skräddarsydd marknadsföring och kryptering. De positiva sidorna av teknikutvecklingen samsas med råd om hur vi, vuxna såväl som elever, kan skydda oss mot oönskade effekter och värna vår integritet.
Boken ger viktig grundkunskap om det digitala samhälle som lärare i grundskola och gymnasium förväntas undervisa om. Innehållet fungerar också som ett diskussionsunderlag i både lärarrum och klassrum.
Anders Thoresson är teknikjournalist, föreläsare och en av upphovsmännen till podcasten Digitalsamtal.
”Det är en otroligt bra bok. Borde vara obligatorisk läsning för alla. Reflektionsfrågorna efter varje kapitel får mig att tänka efter – hur ska jag förhålla mig till det digitala samhället, privat och i undervisningen?”, Karin Nygårds, lärare i svenska och programledare på UR.
Innehåll
Förord
Introduktion
Del 1: Nya krav på grundskolan
Den reviderade läroplanen
Del 2: Tekniken
Den tekniska grundförståelsen
Elevernas teknikvardag
Del 3: Skräddarsytt innehåll och filterbubblor
En personanpassad upplevelse
Små, små bitar av data
Filterbubblan
Del 4: Hur utnyttjas mina digitala fotspår?
Så används information om oss
Är jag värd att ha som kund?
Stora möjligheter med big data
Del 5: Säkerhet och källkritik
Därför behöver alla kryptering
Molnet är någon annans hårddisk
Sakernas internet
Digital källkritik
Del 6: En digital självförsvarskurs
Grunderna i digitalt självförsvar
Säkerhetshål och hackare
Var försiktig, läs användarvillkoren
Del 7: Frågor som behöver ett svar
Hur hanterar vi teknikutvecklingen?
Hur duktiga måste datorerna bli?
Är algoritmer ett problem?
Vilka tekniska färdigheter har eleverna?
Vilka krav ska vi ställa på beslutsfattare?
Ordlista
Länkar till verktyg och fördjupning
Källförteckning
Recension
Boktips: ”Skolan i en digital värld”
Jag vill tipsa om Anders Thoressons nya bok ”Skolan i en digital omvärld”. Anders Thoresson är teknikjournalist, föreläsare och en av initiativtagarna till podcasten Digitalsamtal.
När jag läser boken slås jag av hur många olika aspekter av min vardag som påverkas och hur viktigt det är att vara medveten om hur naiv jag är i mitt förhållande till den digitala tekniken. I boken ger Anders Thoresson många exempel på hur mycket information jag oavbrutet (och oftast tämligen omedvetet) lämnar ifrån mig till de stora internetföretagen som dammsuger nätet efter upplysningar i sin jakt på intäkter. För att de ska kunna anpassa olika typer av tjänster till mina behov krävs kunskap om mig och mina vanor på individnivå. På grund av/tack vare (välj det som önskas) digitaliseringen är detta en barnlek. Den data som samlas in om mig via min aktivitet på nätet påverkar i princip hela min vardag. Den styr vilka premier jag får på försäkringar, den avgör hur mycket min semester och mina flygresor kostar och den talar hela tiden om (för den som eventuellt är intresserad) var jag befinner mig.
Skolverket fyra aspekter av digital kompetens (att förstå digitaliseringens konsekvenser på samhället, att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier, att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt och att kunna lösa problem och omsätta idéer i handling) utgör ett raster genom vilket författaren betraktar de utmaningar som digitaliseringen medför. Hur ofta tänker du till exempel på att ditt senaste mail är lika offentligt som att skicka ett vykort? Eftersom internet består av en mängd sammankopplade nätverk innebär det att ditt ”vykort” passerar mängder av nätverk på sin väg till mottagaren och att det därmed finns stora möjligheter att läsa innehållet. Detsamma gäller när du chattar, pratar i telefon eller skriver på hemsidor. Allt sparas och allt kan ses för den som vet hur man gör…
Boken är perfekt för dig som är intresserad av digitaliseringens konsekvenser och innehåller många exempel som gör att du funderar över ditt beteende på nätet. Som avslutning får du också en ”crashkurs” i digitalt självförsvar, där du får användbara tips för hur man skyddar sig mot oönskat intrång och påverkan i din vardag.
Avslutningsvis vill jag också tipsa om en föreläsning av Anders Thoresson 15 augusti på Burgårdens konferenscenter (med efterföljande workshop på Center för Skolutveckling, Bohusgatan 13). Den vänder sig till dig som är lärare i samhällskunskap i högstadiet och på gymnasiet. och ingår i en serie föreläsningar som Center för Skolutveckling anordnar kring digitalisering. Mer information och länk till anmälan hittar du här.
Martin Tallvid
Center för Skolutveckling
martin.tallvid@educ.goteborg.se