Att ge form åt förskolans innehåll

278 kr

Läs ett smakprov

Hege Hansson, 2016
Översättning Annika Claesdotter (2018)

Artikelnr: 9789188149251 Kategori:

Beskrivning

Att ge form åt förskolans innehåll

Hur kan man använda det estetiska språkets och de konstnärliga uttryckens möjligheter för att hålla ihop form och innehåll i förskolans verksamhet?

Den här boken berättar om ett år på en förskoleavdelning där rum, material, form och iscensättning ingår i ett dynamiskt nätverk. Projekten utgår från leken och inget tycks vara omöjligt. Författaren beskriver hur arbetslaget använde 24 resväskor, ett utomhusgalleri och återbruksmaterial för att öppna sinnena för estetiska lärprocesser och skapa helhetssyn, mening och engagemang hos såväl barn och pedagoger som föräldrar.

Många gånger har jag hört pedagoger säga att de inte kommer vidare i de projekt de startat med barnen. Att intresset rinner bort, att de inte hittar tråden. Hege Hansson beskriver alla de verktyg vi har till vårt förfogande och genom att använda dem finns tusen och åter tusen vägar att skapa och behålla intresse och lust.
Linda Linder, förskollärare och ateljerista

INNEHÅLL
INLEDNING TILL DEN SVENSKA UTGÅVAN
FÖRORD
PROLOG TILL ETT FÖRSKOLEÅR
RUM
MATERIAL
FORM
ISCENSÄTTNING
FÖRBINDELSER
EPILOG TILL ETT FÖRSKOLEÅR – OCH EN BOK
REFERENSER

Mer information

Vikt 0.50 kg
Bokbindning

Mjuka pärmar

Sidor

280

Utgivning

31 januari 2018

Recension

BTJ-logga, Bibliotekstjänst.

Hansson, Hege
Att ge form åt förskolans innehåll
Publiceras i BTJ-häftet nr 8, 2018
Lektör Maj-Britt Claesson

Recension
Att ge form åt förskolans innehåll lyfter fram förskolans miljö och material, estetiska lärprocesser och konstnärliga uttrycksformer. De teoretiska diskussionerna skapar en medvetenhet om förskollärarens viktiga roll i iscensättandes av rum med material som stimulerar barnen och skapar lust och nyfikenhet att lära. Hege Hansson har många års erfarenhet av undervisning på förskollärarutbildningen i Norge och som aktionsforskare i förskolan. Under ett år arbetar hon på en förskoleavdelning och det blir ett år fyllt av kreativa lärprocesser och magiska händelser som vi läsare får ta del av. Boken är illustrerad med färgfoton från verksamheten och konstverk som inspirerat till det pedagogiska arbetet. Innehållet är fördelat på fem kapitel: Rum, Material, Form, Iscensättning och Förbindelser och alla inleds med en lärorik berättelse från arbetet med barnen. I första hand vänder sig boken till yrkesaktiva
förskollärare och studerande på förskollärarutbildningen och den är en verkligen en utmaning för alla som vill förändra och utveckla innehållet i förskolans verksamhet.

Du gillar kanske också…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Ta del av erbjudanden och nyheter i mejlen