Hur stärker vi unga och ger dem hopp i en osäker värld?
När hoten mot demokratin förändras behöver vi stärka mer än bara vårt praktiska försvar – vi behöver också bygga ungas demokratiska kompass. Med den nya utbildningen Totalförsvarskunskap får gymnasieelever lära sig mer om samhällets beredskap i kris och krig – men också om sin egen roll i att värna demokratin.
Läraren Anna Klockar har arbetat nära Försvarsmakten med utbildning i totalförsvarskunskap. Därför har vi bett henne berätta mer om vad Totalförsvarskunskap egentligen innebär – och hur skolan kan bli en plats för både trygghet och viktiga samtal, dvs hur totalförsvarskunskap och demokratilärande hör ihop.
Anna är aktuell med boken Demokratilärande i klassrummet som hon skrivit tillsammans med Mia Vestman.

Två teman - en gemensam grund
Hur stärker vi elevernas beredskap inför framtiden – både som aktiva medborgare och som del av samhällets motståndskraft? Svaret ligger i en kombination av demokratilärande och totalförsvarskunskap. Tillsammans ger de eleverna insikter om deras roll i ett demokratiskt samhälle och förmågan att agera ansvarsfullt i en komplex värld.

Demokratilärande
Demokratilärande innebär att eleverna inte bara får kunskap om demokrati, utan också får erfara demokrati genom dialog, delaktighet och kritiskt tänkande i undervisningen. Det är en pedagogik som stärker elevens röst och bygger tillit till det demokratiska systemet.

Totalförsvarskunskap
Totalförsvarskunskap bygger på förståelsen att demokrati behöver försvaras – både i fredstid och vid kris. Det handlar om Sveriges civila och militära beredskap, säkerhetspolitiska samarbeten (inklusive Nato), samt hur individen kan bidra till samhällets motståndskraft.
Mer om totalförsvarskunskap kan du läsa här>>

Lära och leva i osäkra tider
2023 genomförde Lärarfortbildning en konferensserie om skolans roll i totalförsvaret som Anna Klockar höll i.
Här kan du se en inspelning från konferensen Lära och leva i osäkra tider>>

Demokratilärande handlar om att förstå det komplexa i en osäker omvärld och förmå hantera utvecklingen när omvärlden kryper in i våra klassrum och liv.
Skolan ska hjälpa eleverna att utveckla och stärka de filter som krävs för att kunna genomskåda det som inte är sant och tillförlitligt, men också stärka elevens tilltro till sig själv och sin identitet. Allt det som pockar på i dagens samhälle kräver att vi behöver vara väl förberedda på att bemöta tvivel, konspirationsteorier, falska nyheter och olika syn på världen.
Boken lyfter teman som källtillit, bekräftelsebias, skolans juridifiering samt demokratins utmaningar och möjligheter. Med praktiken i fokus presenteras handfasta evidensbaserade strategier och verktyg som kan främja elevers demokratilärande. Detta exemplifieras genom olika metoder som utgår från ett elevaktivt klassrum.
Boken heter Demokratilärande i klassrummet
Författare är Anna Klockar och Mia Vestman.