Page 14

smakprov_konstenatt

TÅLAMOD OCH DELAKTIGHET tänker stanna på skolan i flera år och därför inte genomför större förändringar förrän nya läsåret inleds, då alla är pigga och alerta och har fokus. Att komma dragande med förändringar lagom när personalen börjar gå på knäna runt påsk är att ge sig själv och sina idéer en dålig start. Att ge personalen tro på att man kommit till jobbet för att stanna skapar trygghet och ökad lojalitet. Du som skyndar långsamt kan göra de största insatserna som skol- utvecklare. Om du tillträder din tjänst på vårterminen blir det en avväg- ning om något ska sjösättas till höstterminsstarten eller inte. Här spelar flera faktorer roll, är skolan stor eller liten, är förändringen omfattande för alla eller några få, hur akuta är förändringarna? Det viktigaste för en nybakad rektor är att se till att de första straffsparkarna sitter. Även om jag säger skynda långsamt betyder det inte att du inte ska göra något någonsin, ty då blir du snart en impopulär rektor. En ny rektor innebär något magiskt på en skola och har närmast symbolisk betydelse. Jag är rätt informell och kan glömma vilket fokus en skola har på sin rektor. Många i personalen önskar nog att jag var lite noggrannare med min klädsel och alltid var hövlig och korrekt och inte ironiserade över livets och skolans irrfärder, men också människor med informella ledarskapskaraktärer kan lära sig vad som är viktigt för andra och jag ser till att bete mig ämbetsmannalikt fler gånger än på terminsavslutningarna. Lika viktigt som att en ny rektor sitter still i båten är det att rektor genomför något som tydligt motsvarar skolans och personalens behov. Det gäller att börja med något som märks och har stor betydelse. Jag rekommenderar alla nya rektorer att genomföra en kol- lektiv SWOT-analys (analys av styrkor och svagheter) under sitt första halvår på skolan. Den ska inbegripa all personal, även mat- salspersonal och administrativ personal som sällan blir tillfråga- de om saker utanför de ordinarie arbetsuppgifterna. En analys 22


smakprov_konstenatt
To see the actual publication please follow the link above