Textsamtal & bildpromenader

Anne-Marie Körling

Texter och bilder finns överallt och i undervisningen är de i centrum.

Här visar Anne-Marie Körling hur skönlitteratur och faktatexter, konstverk och dokumentära bilder bjuder in till oväntade upptäckter och fördjupade samtal. 

Lärarförlagets pris: 295 kr

Med frågor som motor för läsning

Texter och bilder finns överallt och i undervisningen är de i centrum. I Textsamtal & bildpromenader skriver Anne-Marie Körling om oväntade upptäckter och samtal på djupet med avstamp i texter och bilder. Hon lotsar läsaren genom texternas och bildernas mångfacetterade världar med allt från hur man använder kommatecken till ett vidgat ordförråd.

Boken innehåller massor av exempel och ger många praktiska uppslag. Den inspirerar också till att formulera egna frågor kring de texter och bilder man vill använda i undervisningen. Arbetssättet kan användas med elever i olika åldersgrupper.

"En inspirerande grund att bygga upp undervisning på"

RECENSION

Anne-Marie Körling är utsedd till läsambassadör i Sverige, fick Svenska Akademiens svensklärarpris 2006 och är mycket engagerad i hur undervisning om läsning kan utvecklas och ge elever förutsättningar till lärande på djupet. I boken Textsamtal & bildpromenader ger författaren ett gediget urval av texter som är tänkta att inspirera lärare i undervisningen.

Boken indelas i sex avsnitt vilka bland annat tar upp sätt att skapa frågor till texten, olika exempel på texter samt förslag på bildpromenader. Ett mycket intressant avsnitt är det som berör exempel på frågor som kan ställas till en text. Författaren visar på en systematik som gör att undervisningen försäkrar sig om att eleverna får möjlighet att tillgodogöra sig kunskaper på ett kvalitativt sätt. Bildpromenaderna sätter fokus på hur kommunikation kan se ut genom bilder och hur detta kan analyseras.

Boken är handfast och praktisk samtidigt och ger en inspirerande grund att bygga upp undervisning på.

Katharina Jacobsson
Lektör BTJ

BTJ-häftet nr 14, 2017

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Din bok har lagts till i varukorgen

Ordning kommer när man börjar undervisa
Anne-Marie Körling är lärare, handledare, föreläsare och författare. Hon har varit Sveriges läsambassadör och skriver böcker om pedagogik.

På Lärarförlaget har hon gett ut Läraren inom mig, Undervisningen mellan oss samt Textsamtal & bildpromenader.

Mer om Anne-Marie Körling finns att läsa där Lärarförlagets författare presenteras!

Hej Anne-Marie!

Vad fick dig att skriva den här boken?
Jag vill att vi ska prata om undervisning, inte om vilka eleverna är. All utveckling börjar i undervisningen, men under alldeles för lång tid har vi inte pratat undervisning.

Vad vill du ge läsaren?
Modet att förändra sin undervisning. Att se varför det kan vara svårt, hur vi kan se kollegialt på den och tillsammans bidra till varandras utveckling.

Läs hela intervjun här

Om Textsamtal & bildpromenader

Titel Textsamtal & bildpromenader
Författare Anne-Marie Körling
Utgiven 2017
ISBN 9789188149145

Mer av Anne-Marie Körling